Csak az üdítőket kell vízre cserélni...

A kilókat vízzel is le lehet faragni

A vizet vagy egyéb diétás italt fogyasztók mérsékelten, de többet veszítenek kilóikból, mint akik kalóriadús italokkal élnek minden nap.

2012.02.15 14:22ma.hu

Akik napi szinten inkább vizet, ásványvizet és más diétás italt fogyasztanak, hamarabb lefogynak, mint akik a nem kalóriaszegény változatokat választják. A vizet ivók fél év alatt 1-3 kilóval többet fogynak le - állítja egy új tanulmány.

Amerikai kutatók 318 túlsúlyos vagy elhízott embert teszteltek. Három csoportra osztották őket, az elsőbe azok tartoztak, akik a kalóriadús italokat vízre-, a másodikba, akik diétás italokra cserélték, a harmadikba pedig, akiknek nem tanácsolták az italaik megváltoztatását, de adtak nekik tanácsokat, milyen folyadékok segítenek a fogyásban.

A hathónapos tanulmány alatt mindhárom csoportban mérsékelt fogyást tapasztaltak, ám azok, akik a kalóriamentes italokat itták, kétszer nagyobb valószínűséggel veszítettek 5 százalékot vagy ennél is többet a súlyukból, mint a kontrollcsoport tagjai.

A vizet ivók ráadásul alacsonyabb vércukorszinttel rendelkeztek és jobb hidratáltságot mutattak. A fogyás százaléka és az alacsonyabb vércukorszint azért fontos, mert a krónikus, elhízással kapcsolatos betegségek rizikófaktorait csökkenteni lehet általuk.

A kalóriamentes italok fogyasztása nagyon egyszerű módja a fogyásnak és a normális súly fenntartásának. Hatékonynak bizonyult a módszer, hogy a résztvevőket egyszerre csak egy dolog megváltoztatására kérték étrendjükben. A szerény fogyást és az elhízás megelőzését így is el lehet érni.

A tanulmány az American Journal of Clinical Nutrition-ben jelent meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.