Mégsem segít a kisebb adag fogyasztásához?

Bukott diéta tipp? Mese a kis tányérról...

Miközben több alkalommal hallhattunk már arról, hogy az étkezésekor kisebb méretű tányér használata segít a diétázóknak kevesebbet enni, egy újabb kutatás erre rácáfol.

2012.02.04 08:55ma.hu

Egy kisebb tányér nemigen segít kevesebbet enni - állapította meg egy új tanulmány, mely rácáfol a széleskörben elterjedt nézetre.

Az utóbbi időben sokszor javasolták a szakemberek a kisebb méretű tányérok használatát a kevesebb kalóriabevitel érdekében azoknak, akik fogyni szeretnének, vagy kénytelenek lefaragni súlyukból.

Ám ez nem egy hatékony stratégia a fogyáshoz - árulta el Meena Shah, kineziológus professzor a Fort Worthi egyetemről. "Az ételből származó energia-bevitelre ugyanis sem a tányér mérete, sem a túlsúly mértéke nem volt hatással."

A tanulmányba 10 túlsúlyos vagy elhízott nőt illetve 10 normális súllyal rendelkezőt vontak be. Véletlenszerű választással kaptak ebédet kisebb vagy nagyobb méretű tányérból.

Azt mondták nekik, annyit egyenek, amennyitől jóllakottnak érzik magukat. A hölgyeket két napon át tesztelték, minden alkalommal más méretű tányért használva.

Meena Shah szerint úgy tűnik, nincs hatással a tányér mérete az energia-bevitelre, mivel az emberek addig esznek, amíg telítettnek érzik magukat, függetlenül attól, milyen étkészletet vagy evőeszközt használnak az evéshez.

Hozzátette, hogy a túlsúlyos vagy elhízott hölgyek alacsonyabb éhségérzetről és várható fogyasztásról számoltak be evés előtt, és kevésbé érezték magukat telítettnek evés után, mint a normál súlyú nők, miközben az energia-bevitelüket tekintve nem volt különbség a két csoport tagjai között...

Ez arra utal, hogy a túlsúlyos vagy elhízott emberek kisebb mértékben képesek érzékelni az éhség- és a telítettség-érzést, mint normális súlyú társaik.

A tanulmány a Journal of Human Nutrition and Dietetics szaklapban jelent meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.