Pirosból kevesebbet eszünk és iszunk!

Nem vicc: vörös tányér lehet a fogyás titka

Együnk vörös tányérból, és kevesebbet fogyasztunk? Mielőtt valaki viccnek venné a dolgot, kutatók állítják: ebben tényleg van valami.

2012.01.16 18:55ma.hu

Piros tányéron felszolgálni az ételeket vagy vörös pohárból inni segít csökkenteni a kalóriabevitelünket: közel 40 százalékkal kevesebbet fogyasztunk így, mint hogyha más színben szolgáljuk fel az ételeket-italokat - állítja egy tanulmány, melyet német és svájci kutatók végeztek.

Véleményük szerint a piros szín az étkezőt arra készteti, hogy kerülje a nassolást, mivel tudat alatt is a veszéllyel, a tiltással, a megállással azonosítjuk ezt az árnyalatot.

A felfedezés egyébként jó ötletet adhat az ételek csomagolásához. Az egészségtelen élelmiszerek csomagolása lehetne vörös színű, hogy az embereket visszatartsa.

De akár a vendéglátó helyeken is alkalmazhatnák ezt a színt, hogy a túl sok alkoholfogyasztást megelőzze.

A tanulmányban 41 egyetemista vett részt, akiket arra kértek, igyanak teát - a bögrék egy része piros volt, a másik kék. 44 százalékkal kevesebb teát ittak a piros csészékből.

A tanulmány második felében 109 embernek adtak 10 perecet, piros, kék vagy fehér tányéron felszolgálva.

Úgy tűnik, a piros szín valamiféle "ősi riasztás". Sokkal kevesebb a kalória-fogyasztás, ha bevezetjük az étkezéseink során...

Az eredményeket az Appetite című lap közölte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.