A gyors evéssel hízunk és betegszünk

Gyors evő? 9 trükk, hogy lassítson és fogyjon!

Nemcsak a túl sok, a túl gyors evés is igen rossz hatással van vonalainkra. Úgy tűnik, a férfiak hamarabb kapkodják be az ételt, mint a nők, és sokkal több kalóriát gyűrnek le ez idő alatt...

2011.11.29 16:55ma.hu

Azok a férfiak, akik magukat gyors evőknek látják, jelentősen magasabb testtömegindex-szel (BMI) rendelkeznek, mint a lassú evők - derítette ki két új tanulmány.

Az erősebbik nem képviselői gyorsabban esznek a nőknél is, és 80 kalóriát képesek egy perc alatt leküldeni, szemben a hölgyek 52 kalóriájával.

A kutatók összefüggést találtak az érzelmi letaglózottság időszakai és a gyorsabb evés között - mondta el a Rhode Island-i egyetem professzora, Kathleen Melanson, PhD.

"Ha érzelmileg nem vagyunk jól, kevesebb figyelmet fordítunk arra, hogy mit és mennyit eszünk. Az étel ízére koncentrálunk, arra vágyakozunk, ami túl gyors evéshez vezet".

A gyors evés hátránya, hogy nem igazán érzékeljük, mikor van tele a gyomor. Ennek az eredménye pedig túlevés és elhízás. Néhány módszerrel azonban lelassíthatjuk a habzsolást.

Mit tehetünk a gyors evés ellen?

- Relaxáljunk evés előtt. A stressz arra ösztönöz, hogy gyorsan bedobáljuk az ételt. Emlékezzünk vissza a vakációra, vagy egy olyan napra, amikor ellazultabbak voltunk. A kellemes emlékek és a stresszmentes környezet visszaidézése is segíthet.

- Használjunk kisebb méretű evőeszközöket és tányérokat. Trükkös, de működik. Akár 70 kalóriával kevesebbet is ehetünk így étkezésenként.

- Élvezzük ki az első három harapást. Ha kellő figyelmet fordítunk rá és az étel szerkezetére, ízére, megtréfáljuk az agyunkat, és a gyomrot előbb telítettnek érezzük majd.

- Vegyük a nem domináns kezünkbe az evőeszközt. Tehát ha jobbkezesek vagyunk, használjuk a balt! Igen, ügyetlenebbek leszünk. De ezáltal kevesebbet is fogunk enni, és jobban élvezünk egy-egy falatot.

- Néhány falat után igyunk vizet.
Aztán megint néhány után. Ha hidratáltak maradunk, nem fogunk éhséggel reagálni a dehidratáltságra.

- Beszélgessünk másokkal az asztalnál. Ha ugyanis így teszünk, hosszabb ideig fogunk enni, mert a beszélgetéssel többször megszakítjuk a folyamatot.

- Adjunk az ételhez fűszert vagy forró mártást. Az ízre irányítja figyelmünket és több vizet fogunk inni miatta.

- Ne fogyasszunk szódát és cukros, édes üdítőket magas fruktóz tartalommal. A kukoricaszirup például amerikai tudósok szerint blokkolja a kulcsfontosságú hormont, mely jelzi számunkra, hogy eleget ettünk.

- Igyunk fekete teát. Csökkenti a vércukorszintet, ezért gyorsabban telítettnek érezzük majd magunkat, és később leszünk ismét éhesek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.