Az alvászavarosok depresszióra készülhetnek?

Nem alszik, és még depressziós is lesz

Forduljon orvoshoz, aki alvászavarral küzd! Két és félszer nagyobb valószínűséggel alakult ki depresszió azoknál, akiknek alvászavaraik voltak, derítette ki egy japán követéses vizsgálat.

2011.11.05 13:00MTI

A Tokiói Orvosi Egyetem munkatársai mintegy 3 ezer embert vontak be a 2005-ben kezdődött, kétéves követéses vizsgálatukba.

A japánok mintegy ötöde szenved álmatlanságban, a felmérés eredménye szerint közöttük két és félszer gyakrabban jelentkezett depresszió azokhoz képest, akiknek nem voltak alvási problémáik.

A kutatók a fordított összefüggést is megvizsgálták, azt, hogy milyen eséllyel alakult ki alvászavar azoknál, akik depresszióban szenvedtek a felmérés kezdetekor.

Kiderült, hogy az állapot megháromszorozta az alvási problémák kockázatát, sőt az újonnan kifejlődött depresszióhoz hétszeres valószínűséggel társult alvászavar is.

Carole Lieberman, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) pszichiátere a japán tanulmányt értékelve arra hívta fel a figyelmet, hogy már az alvászavar jelentkezésekor érdemes orvoshoz fordulni, nem szabad kezelés nélkül hagyni évekig, "mert az eddigi kutatások egybehangzó eredménye, hogy ilyenkor emelkedik a depresszió kockázata".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.