"Ezt most miért csináltad...?"

A depressziós máshogy utál - az agya tehet róla

A depressziósok segítségre szorulnak. Ha lehet, minél előbb. Olykor azonban nem könnyű segítő kezet nyújtani valakinek, aki fokozott utálatot mutat.

2011.10.06 08:20ma.hu

Aki lelki problémákkal, depresszióval küzd, egészen máshogyan reagálja le a dolgokat, mint az egészséges ember. Visszahúzódó és antiszociális lesz - ez nem azt jelenti, hogy nem kedvel más embereket, de azt igen, hogy agya nem a normális módon produkál bizonyos érzéseket. Az utálatot például - mutatta ki egy új tanulmány.

Kínai és angol kutatók egészséges és depressziós emberek agyának szkennelését követően arra jöttek rá, hogy közel az összes beteg embernél elvesztette normális működését az agyban az a három részből álló terület, melyet "utálat területnek" is nevezhetünk.

Egy korábbi tanulmány rámutatott, hogy ugyanez a terület aktiválódik, amikor meglátnak egy fotót, melyen egy általuk nem kedvelt ember szerepel.

"Kissé sokkolt bennünket, amikor megláttuk az eredményt -
mondta el Jianfeng Feng professzor a Warwick-i egyetemről - a depressziósoknál gyakori az önutálat. De azt nem gondoltuk, hogy ez a többi emberre is "átszáll", azaz hozzájuk is fokozott utálattal viszonyulnak."

A depressziós ember helytelenül utál. Az agyában zajló folyamatok miatt másként ítél meg helyzeteket, romlik a képessége arra, hogy megküzdjön szituációkkal, melyekben nem érzi jól magát.

Ez megmagyarázza, miért tartják magukban sokszor a haragot, az utálatot, ahelyett, hogy valamilyen megfelelőbb módon kezelnék azt. A Molecular Psychiatry-ban megjelent tanulmány az első, mely összefüggést mutatott ki az agyi romlás és az "utálat terület" között - ez megmagyarázza a depressziós furcsa reakcióit bizonyos körülmények között.

Ezek az emberek elvesztik önbizalmukat, kételyeik támadnak magukkal kapcsolatban, és ha lehet, tartózkodnak a szituációktól, ahol emberek közé kell menniük - mondta el Madhkar Trivedi professzor a Texasi egyetemről, Dallasból, aki hozzátette: természetesen további vizsgálatokra van szükség, és arra, hogy az eredményeket más kutatók is megerősítsék.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.