Kínlódnak, de attól tartanak, elveszítik a babát

Szülés utáni depresszió: ezért félnek segítséget kérni az anyák!

Túlságosan félnek a szülés utáni depresszióban szenvedő édesanyák, hogy orvoshoz forduljanak - derült ki egy új tanulmányból. Félelmeik között szerepel az is, hogy betegségük miatt elveszíthetik a gyermeküket.

2011.10.03 10:15ma.hu

Minden évben minimum 35 ezer édesanya szenved csendben a szülés utáni depressziótól, mert attól fél, ha orvoshoz fordul, elvehetik tőle a kisbabáját - mutatott rá egy brit tanulmány.

A depresszióval küzdő nők fele nem veszi igénybe szakember segítségét, míg másoknak antidepresszánsokat írnak fel, noha másmilyen kezelés lenne számukra megfelelő.

Tíz édesanyából egynél jelentkeznek a szülés utáni depresszió tünetei, még akkor is, ha soha korábban nem volt mentális problémájuk. Kezelés nélkül az állapot hónapokig, sőt évekig is eltarthat. Noha számos édesanyánál megjelenik röviddel a szülés után, pár napra, könnyen eltarthat akár fél évig is.

Egy új brit tanulmány szerint az újdonsült anyák 49 százaléka nem keresett fel orvost, hogy segítsenek rajta, azaz közel 35 ezer anyuka évente. Egy részük azzal sem volt tisztában, hogy depressziós, több mint felük pedig nem gondolta, hogy tünetei kezelést igényelnének.

Különösen aggasztó, hogy a depresszióban szenvedő anyukák egyharmada azért nem kér segítséget, mert retteg tőle, mi történik majd vele és a gyermekével, elvehetik tőle a babát? Márpedig a szülés utáni depresszió extrém eseteinél komoly szükség van akár kórházi kezelésre is. A kisbaba ugyanis veszélybe kerülhet, a saját édesanyja által.

A szakemberek szerint egy olyan terápia, ahol kibeszélhetik problémájukat, sokkal célravezetőbb, mint gyógyszerek felírása - a beszélgetéseket az enyhe és a közepes szintű szülés utáni depresszióban szenvedőknek is ajánlják.

Fontos lenne, hogy a védőnő vagy bárki, aki segít az első időszakban az édesanyának a baba ellátásban, észrevegye a szülés utáni depresszió jeleit - sőt, maga az anya is vegye észre magán a már nem szokványos hangulatváltozást. Fel kellene hívni rá a figyelmet, hogy ez egy komoly probléma, és nem szabad félvállról venni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.