A császármetszés sem biztosíték

El lehet kerülni a szülés utáni vizelettartási problémát?

Szülészeti adatokat elemezve kiderült, hogy a császármetszés sem biztosíték arra, hogy szülés után nem alakul ki széklet- illetve vizelettartási probléma.

2011.06.18 15:00medipress.hu

A kutatók már azt az elterjedt nézetet is kétségbe vonják, mely szerint a császármetszést követően változatlan marad a szexuális élet is, nem úgy, mint hüvelyi szülések után.

Az alanyokat 12 évig követték, így a témában ez a leghosszabb utánkövetéses vizsgálat. Az új-zélandi Otago Egyetem, a brit Birmingham Egyetem és Aberdeen Egyetem kutatói 3763 nőt kérdeztek 3 hónappal a szülés után, majd 6 és 12 évvel gyermekük születése után.

Don Wilson szülész-nőgyógyász professzor szerint a vizsgálatból világosan kiderül, hogy a császármetszés nem véd a vizelettartási gondok kialakulásától, hacsak nem minden gyermekünket császármetszés útján segítik a világra.

Ha császármetszéssel és hüvelyi úton is szülünk, a sorrendtől függetlenül, ugyanakkora a vizelettartási probléma kialakulási valószínűsége, mintha csak hüvelyi úton szülnénk. A széklettartásban nincs kilönbség a hüvelyi szüléssel illetve csak császármetszéssel szült nők között.

Hat évvel a szülés után a szexuális életben sem tapasztalható különbség a hüvelyi és császármetszéssel való szülések után.

A legfőbb újdonság az eredményekben az volt, hogy a hüvelyi szülések után a nők 55 százaléka tapasztal inkontinenciát, ezzel szemben azok, akik hüvelyi úton és császármetszés útján is szültek 59 százalékban számoltak be ugyanerről.

A csak császármeszés útján szült nők között a tünetek 40 százalékban jelentkeznek, meglepő, hogy ilyen magas az arány.

"Addig, amíg a nők nem csak és kizárólag császármetszés útján szülnek, a császármetszés nem véd meg a vizelettartási problémáktól" -
mondják a kutatók.

Ráadásul azok, akik 35 évesen vagy annál idősebb korban szülték meg első gyermeküket, vagy nagyobb testsúllyal rendelkeztek illetve többször szültek, a szülés módjától függetlenül, gyakrabban számoltak be vizelettartási nehézségekről.

A vizsgálatok során hosszú ideig követték az alanyokat, nagy esetszámot dolgoztak fel, ráadásul három különböző központban (Dunedinban, Új- Zélandon; Birminghamben, Angliában és Aberdeenben, Skóciában). Kérdőívek segíségével vizsgáltak a szülés után három hónappal, hat illetve 12 évvel.

A fő kérdés, amit meg szerettek volna válaszolni a kutatók az volt, hogy a szülés módja befolyásolja-e 12 évvel később az inkontinencia mértékét. Wilson és Peter Herbison professzorok a felméréseket 2014-ben is meg szeretnék ismételni, 20 évvel a szülés után. (Az első vizsgálatot 1993-ban végezték).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.