Nem mindegy, mikor lesz gyermek!

A férfiak is aggódhatnak a biológiai órájuk miatt?

A biológiai órájuk miatt nemcsak a nőknek kell aggódniuk - a férfiak termékenysége is romlik az évek során. Akár egy év is nagy különbséget jelenthet.

2011.10.20 14:25ma.hu

Míg korábban azt hihették, a babázás miatt csak a nőknek kell figyelniük a biológiai órájukra, úgy tűnik, a férfiak is elkezdhetnek aggódni, amennyiben szeretnének családot, de már közelebb vannak a 40-hez, mint a harminchoz!

Kutatók szerint 41 éves kor után esélyeik a gyermeknemzésre egyre csökkennek. Ha pedig még 45 éves korukig nem lett családjuk, de szeretnének, sokkal jobban meg kell küzdeniük érte.

A kutatás eredményeit azért nem árt óvatosan kezelni, hiszen vannak igen ismert kivételek: Rod Stewart a maga 66 évével, akinek 65 évesen született meg a nyolcadik gyermeke. Vagy Des O'Connor, aki 72 esztendősen vehette karjába az ötödik csemetéjét.

A fenti állításra egy tanulmány adott okot, melyben a résztvevő férfiak spermájával donor petesejteket termékenyítettek meg. Ez a módszer lehetővé tette, hogy külön megvizsgálják a férfi és a nő korának hatását is a folyamatra. A különbség nyilvánvaló volt.

A termékenység több, mint 7 százalékkal csökkent minden évvel, 41 és 45 éves kor között. Ezután pedig még erőteljesebb volt a csökkenés. A nő terhességének lehetősége esni kezd, 60 százalékkal a férfi 41 éves kora környékén, és már csak 35 százalékos a siker aránya 45 esztendősen.

Paula Fettback kutató szerint a férfiaknak ugyanúgy van biológiai órájuk, mint a nőknek, persze nem ugyanolyan - de nem várhatnak örökké a gyermeknemzéssel.

Más tanulmányok azt is kimutatták, hogy azon apák gyermekeinél, akik idősebb korukban lettek édesapák, magasabb az esélye bizonyos betegségeknek, így a szívproblémáknak, az autizmusnak, a skizofréniának, epilepsziának, és kétszer akkora a kockázata annak is, hogy még felnőtt koruk előtt meghaljanak.

A "sperma-masina", mely korábban friss spermákkal szolgált, lelassulhat, és idővel el is romolhat. A genetikai hibák előfordulása szintén esélyesebb egy idősebb férfi spermája esetében.

Dr. Richard Sherbahn, a chicagói termékenységi központ munkatársa ugyanakkor elmondta, bár valószínű, hogy a férfi termékenység is csökken, inkább évtizedenkénti, néhány százalékos romlásról beszélhetünk.

A szakemberek véleménye szerint a női petesejt minősége sokkal fontosabb az egészséges gyermek nemzéséhez.

A férfiaknak mindenesetre javasolt az egészséges életmód, ha minél tovább fenn szeretnék tartani termékenységüket. Fontos az egészséges táplálkozás, a dohányzás elhagyása, mérsékelt alkoholfogyasztás, testmozgás és a gyakori forró fürdők elkerülése!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.