Elfelejtünk örülni, lelkesedni és bocsánatot kérni

7 dolog, amit a felnőtteknek kell tanulniuk a gyerekektől!

Bizony, egy idő után éppenséggel megfordul a helyzet: nem a szülőnek van mit tanítania a gyermeknek, hanem fordítva. A felnőttek ugyanis gyakran elveszítik képességüket dolgokra, melyek teljesen természetesek lennének...

2011.10.13 15:30ma.hu

Ugye ismerős? Sokszor gondolunk bele, milyen jó is volt gyereknek lenni. Annyi mindennek tudtunk örülni! Hát éppen ez az. A felnőttek gyakran elfelejtenek örülni kis dolgoknak, kimutatni az érzéseiket, és mindent túlbonyolítanak. Mit kellene megtanulniuk a gyermekektől?

1. Érints meg másokat! Amint felnövünk, már nem vagyunk annyira képesek másokat megérinteni, megölelni. A gyermekek nem találnak ebben semmi kivetnivalót. Sőt, kiabálnak, integetnek, kifejezik, ha örülnek. Miért félünk megtenni?

2. Mutassuk ki, ha valaminek örülünk,
ha valami izgalomba hoz bennünket! Természetesen nem azt mondjuk, hogy magunkon kívül ugrálni kezdjünk, ha a testvérünktől megkapjuk a mozijegyet egy filmre, amit régóta meg szeretnénk nézni. De van arany középút!

3. Jutalmazzuk meg magunkat! Ezt is gyakran elfelejtjük. Ha valamit sikerült elintéznünk, valami fontosnak a végére jártunk, megoldottunk egy nehezebb munkát, miért ne kapcsolnánk ki egy kicsit - egy sétával a kedvenc boltunkba, egy kis édességgel, vagy bármivel, ami örömet okoz?

4. Kérdezzünk! A gyermekek kérdései még naivak, de ők sokszor fel mernek tenni kérdéseket, amelyeket mi már nem...Nem félnek kérdezni. Ha valami nem világos, vagy nem értjük, miért kell így legyen, kérdezzünk, ne csak üljünk, és bosszankodjunk.

5. Legyünk őszinték. Igen: a gyerekek sokszor túlzottan is azok. Ugye eszünkbe jutnak a zavarba hozó kérdéseik, megnyilvánulásaik? De nincs rejtegetnivalójuk. Ha mindenki őszinte lenne egymással, a félreértések 90 százalékát el lehetne kerülni.

6. Kérjünk bocsánatot, ha valamiben hibáztunk! A csemetéknek még nincs akkora egójuk, hogy csak azért se alapon ne akarjanak elnézést kérni. Csupán igyekeznek helyrehozni egy elrontott dolgot. Tehetnénk mi is így.

7. Mindig legyünk jelen a pillanatban! A felnőttekre jellemző, hogy több dolgot csinálnak egyszerre, ezért semmire sem figyelnek száz százalékosan. Pedig jó lenne...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.