Kilenc órát kéne aludnia egy kisiskolásnak

Szenved a suliban a gyerek, ha nincs meg az az óra?

A gyermekeknek különösen szükségük van elegendő alvásra - kutatók szerint kifejezetten szenvednek, ha az iskolába indulás előtt nem aludtak legalább 9 órát.

2011.09.20 14:25ma.hu

Azok a gyermekek, akik kevesebb, mint 9 órát alszanak éjszakánként, szenvednek az iskolában - mutatta ki egy tanulmány.

Ennek során 142 kisdiákot vizsgáltak, összehasonlítva az alvással töltött órák számát a tanórákon való szerepléssel és a jegyeik alakulásával.

A legtöbb 6-7 éves gyerek, aki kevesebbet aludt az elvárhatónál, kevésbé volt képes kommunikálni és a matematikai feladatokat megoldani - állapították meg a kutatók.

Nehezükre esett a helyes írás, a nyelvtan, a felfogóképességben és az értelmezésben is problémák mutatkoztak. A kialvatlanság hatással volt a memóriájukra és a tanulási képességükre.

A tanulmány készítői arra is rájöttek, hogy mindez szoros összefüggésben áll azzal: egyre több gyermeknek van megengedve, hogy esténként még tévézzen vagy a számítógép előtt üljön. Mindkettő elérhető számukra a saját hálószobájukban.

A gyerekek nagy része kevesebbet alszik, mint amennyi számára javasolt ahhoz, hogy intellektuálisan a topon legyen. A kevés alvásból nem lehet "felépülni", csak több alvással.

A diákok, akik 8 vagy 9 órát alszanak, még mindig rosszabbul teljesítenek az iskolában, mint 9-11 órákat alvó társaik.

Az sem előnyös számukra, hogy a tévézés és számítógépezés mellett nem ugyanabban az időben térnek nyugovóra esténként, ami fontos lenne a kiegyensúlyozott alváshoz.

Az optimális alvásigény a jelek szerint a tinédzserkor előtt álló gyerekeknél 9-9 és fél óra!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.