Azt hisszük, csak a gyerekekkel történik meg...

Felnőttek, akik sosem nőnek ki az ágybavizelésből

Népszerű és megbecsült ember, boldog családi háttérrel és sikeres karrierrel - mégis éjszakánként olyan, mint egy gyermek... mi az oka, ha valaki felnőttként is ágyba vizel?

2011.09.27 15:55ma.hu

Kollégái és barátai, sőt még talán gyermekei sem sejtik róla, hogy éjszakánként komoly gondokkal küzd. Larry Phillips sikeres pénzügyi tanácsadó, 30 éve házas, két felnőtt gyermek apja, de életét gyerekkora óta beárnyékolja valami: mai napig krónikus ágybavizelő, heti 5-6 alkalommal arra ébred éjjel, hogy ágyneműt kell cserélnie.

"Megalázó és lealacsonyító dolog ez - mondja.- de meg kellett tanulnom együtt élni vele." Larry 54 éves, az angliai Surrey-ben él. Felesége, mint mondja, elképesztően megértő a dologgal szemben, de természetesen nem mindenkitől várhatta ezt el.

Nem járhatott úgy az egyetemre, ahogy mások, mert attól félt, a kollégiumban gondok lesznek és a munkájára is rányomta bélyegét a probléma. Sosem beszélt nyíltan gyermekeivel, barátaival róla. Túlságosan szégyellte.

Az ágybavizelést szinte mindenki a gyermekkorral azonosítja - legtöbb gyerek az általános iskola első éveiben kinövi azt. Ám vannak felnőttek, akik sosem nőtték ki...

Egy brit felmérés szerint 100 felnőtt közül egy lehet érintett a problémában életének valamelyik szakaszában. A felnőttkori ágybavizelésben szenvedők nemigen kapnak kezelést és segítséget. Ugyanis legtöbben nem beszélnek róla.

Az ágybavizelés gyakran ismétlődik egy családon belül - ha egyik szülő ágybavizelt gyermekként, megvan az esélye, hogy az ő csemetéje is így tesz.

Zaki Almallah urológus szerint számos oka lehet az ágybavizelésnek. A legáltalánosabb a fejletlen agyalapi mirigy. Ez a mirigy játszik szerepet az antidiuretikus hormon termelésében is, melynek feladata, hogy a vesében fokozza a vízvisszatartást, így segítve a szervezetnek abban, hogy megtartsa a megfelelő mennyiségű vizet.

Ha elég ilyen hormon termelődik, megakadályozza, hogy éjszaka állandó kényszerünk legyen a vizelet ürítésére. Ám ha ebből a hormonból nincs elegendő, a húgyhólyag továbbra is a nappali szintnek megfelelően produkál vizeletet, és megtörténik az ágybavizelés. Mivel gyermekek esetében esélyes, hogy az agyalapi mirigy nem elég fejlett, gyakori az ágybavizelés, de ez felnőtteknél is előfordulhat.

Ráadásul az ágybavizelő általában igen mélyen alvó ember, és nem ébred fel arra, hogy a húgyhólyagja tele van.

Az ágybavizelés másik oka a túlságosan aktív húgyhólyag. Sajnos minél tovább tart ez az állapot, annál inkább "szokássá" válik.

Ha azonban hirtelen kezdődik felnőttkorban, valamilyen egyéb betegség velejárója is lehet: diabétesz, szívprobléma, idegesség, stressz, prosztata problémák, izomproblémák, de rákos megbetegedést is jelezhet.

Ezért minden esetben érdemes orvoshoz fordulni vele. Különösen, hogy a "ki nem nőtt" ágybavizelésre is tudnak megoldásokat javasolni, melyek leszoktathatják az illetőt a kellemetlen szokásról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.