Jobb a képernyőmentes élet a kicsiknek!

A kérdés az: milyen gyereket akarunk?

Előnyösebb, ha a tévé és a videó helyett önálló játékra tanítjuk meg a kisgyermekeket, ez az agyat is jobban fejleszti - ne az elektronikus média jelentsen segítséget, ha nem ér rá a szülő...

2011.10.19 16:55ma.hu

A strukturálatlan játékok a tévénél vagy a videójátéknál hatásosabbak az agy fejlesztésében a babák és a kisgyermekek esetében - adta hírül az amerikai gyermekorvosi akadémia közleménye.

A  játék a szabadban a 2 éves kor alatti gyerekeket arra készteti, hogy kreatívan gondolkodjanak, problémákat oldjanak meg, fejleszti az érvelés képességét és a motorikus képességeket ebben az igen korai időszakban. Megtanítja nekik, hogyan szórakoztassák saját magukat.

Miközben számos videójátékot és programot oktató jellegűként népszerűsítenek, nem támasztja alá semmi ezt az állítást. A televízió és videójátékok hatására az is megtörténhet, hogy a gyermek késedelmet szenved el a nyelvi fejlődésben, mire iskolába kell mennie.

Már azzal is rossz hatást érnek el a szülők, ha a tévézést választják ahelyett, hogy a gyermekkel több időt töltenének. A játékból tanul a csemete leginkább!

A közlemény több tanácsot is ajánl a szülőknek. Például azt, hogy a 2 évesnél fiatalabb gyermekek ne használjanak elektronikus média eszközöket. Ha engedik a csemetének, hogy nézze a tévét, használja a videót, korlátokat kell szabjanak. Legyenek szabályok, mikor és meddig nézhet tévét a gyerek.

A kutatók szerint ha a szülőnek nincs elég ideje a gyermekre, inkább a felügyelet alatti, de önálló játékot szorgalmazza, és ne tévével kösse le a figyelmét. Játsszon valamivel a szőnyegen, miközben a szülő a közelében van és a vacsorát készíti.

Ne tegyük a tévékészüléket a gyermek szobájába! Az elalvás előtti televíziózás káros és rossz alvási szokásokat alakít ki. Ezek aztán hangulatváltozásokhoz, viselkedési- és tanulási problémákhoz vezethetnek.

A mai körülmények között legjobb, ha a gyermeknek nem strukturált játékokat ajánlunk fel, játsszon a szülővel együtt vagy akár önállóan.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.