A szülők 95 százalékának van "kedvence"

Bevallod, hogy egyik gyermekedet jobban szereted?

Bár aligha ismernék be, a szülők titokban tesznek különbséget a gyermekeik között. Egy új kötet szerzője szerint 95 százalékuknak van kedvence.

2011.09.29 16:55ma.hu

A kérdést, miszerint "anyut vagy aput szereted jobban?" bugyutának tituláljuk, mert valóban övön aluli és tisztességtelen. Ráadásul kevés esetben lehet jó választ rávágni.

A szülőt is felesleges megkérdezni, melyik gyermekét szereti jobban, azaz, szereti-e valamelyiket jobban? Jeffrey Kluger amerikai szerző új könyvében arról ír, hogy megkérdezni ugyan nem kell, de a szülők 95 százalékának mégiscsak van kedvence a gyerekek között, ha nem is vallja be - talán önmagának se.

"Úgy vélem, a maradék 5 százalék, aki azt mondja, hogy nem tesz különbséget, hazudik" -
véli a kötet írója. Természetes ugyanakkor, hogy erről a szülő nem beszél. Sőt, nagyon körültekintő és óvatos, nehogy a dologra bármikor, bármilyen szituációban fény derüljön.

A szerző számára saját szülei érzései egyértelműek voltak. A Today.com-nak adott interjújában Jeffrey Kluger elmondta, ő második gyermekként és idősebb fiúgyerekként az apja kedvence volt, a legkisebb fiú pedig az édesanyjáé.

Kluger szerint a tanulmányok azt mutatják: az apák hajlamosak a fiatalabb lánygyermekért rajongani, míg az anyák a legidősebb fiúért vannak oda leginkább.

És ahogyan a korábbi feltételezések is mondják, a középső gyerek általában a legkevésbé kedvenc. Hacsak nem ő a családban az egyetlen fiú vagy egyetlen lány. Úgy véli, a középső gyermek helyzetét a baráti társasága könnyítheti meg.

A szülői favorizálással nem az a baj, hogy megtörténik, hanem az, hogy az a bizonyos gyermek, aki nem kedvenc, érzékeli ezt.

Kluger szerint a szülő saját magát keresi a gyermekben, az esik jól neki, ha fiatalabb önmagára emlékezteti a csemete. El van ragadtatva, ha azt látja, hogy - ahogyan fiatalon ő is - rajong a társasági eseményekért, a vásárlásért, szereti a színházat, netán színész akar lenni. Lehet abban is valami, hogy a rá jobban hasonlító gyermek lesz a kedvence.

A Today/Parneting.com tanulmánya szerint, melyet nyáron publikáltak, az anyáknak csupán 19 százaléka ismerte be, hogy van kedvence a gyerekei közt. Sok szülőt érint meg a téma, ezért a szerző úgy véli, egyre többen fognak beszélni róla.

Egy brit tanulmány ugyanakkor rávilágít: az anyák 88 százaléka másként bánik a fiával és a lányával, annak ellenére, hogy tudja, nem helyes ez így. 55 százalékuk beismerte, hogy a fiával könnyebb bánni. Hét százalékuk pedig arról sem hallgatott, hogy több törődést kap a fia, mint a lánya...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.