A vegyi anyagoknak kitettség árthat a magzatnak

Asztmás lehet a baba a nő munkahelye miatt

A terhes nő munkája hatással lehet a méhében növekedő magzatra: bizonyos munkahelyek esetén fennáll a lehetősége, hogy asztmás lesz a gyermek - állapították meg dán kutatók.

2011.09.28 08:25ma.hu

A jelek szerint nem mindegy, milyen munkát is végez a kismama, aki születendő babájával a pocakjában továbbra is tevékeny dolgozó a munkahelyén.

Egy új tanulmány szerint a terhes nő munkája akár asztmát is okozhat a még meg nem született babánál. A kismama ugyanis ki van téve bizonyos vegyi anyagoknak, illetve természetes kémiai anyagoknak, amelyek kockázatot jelentenek a lélegző rendszer fejlődése szempontjából.

Az új tanulmány most arra is rávilágít, hogy a munkahely növelheti az asztma kialakulásának esélyét a terhes nőknél. A dán kutatók tanulmányában közel 43 ezer 7 éves gyermek vett részt.

Úgy tűnik, azoknál a gyerekeknél, akiknek édesanyja közlekedési eszközök gyártásánál, bútor-, cipőgyártásnál működött közre, kapcsolatban állt ragasztóval, festékekkel, nőtt az asztma előfordulásának esélye.

Ezeknek a gyerekeknek 15,8 százaléka asztmás volt. 18, 6 százalékuk - akiknek az anyja alacsony molekuláris súlyú anyagoknak volt kitéve - szintén asztmával küzdött.

A kutatók azt is számításba vették, hogy ezek az anyák a munkahely ártalmai mellett dohányoztak-e, elhízottak voltak-e, illetve milyen idősek voltak a terhesség idején.

"Ez az első tanulmány, amely összefüggést mutatott ki az asztma és a kismama különféle anyagoknak való kitettsége között. További vizsgálatokra van azonban szükség, valamint arra, hogy meghatározzuk, melyek számítanak a legártalmasabbaknak" - mondta el Dr. Berit Hvass Christensen, a tanulmány vezetője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.