A kismamáknak jól meg kell nézniük...

Ezektől az ételektől óvakodj, ha terhes vagy!

Néhány étel fajtától nem árt kímélnünk magunkat a babavárás idején - az otthon készített süteményekkel is lehet például gond.

2011.06.15 14:50ma.hu

A terhesség idején egy nő fokozottabban odafigyel magára, az étkezése ezek közül az első helyen szerepel. Vannak azonban ételek, amelyekről talán nem gondoljuk, hogy gondot okozhatnak. Lássunk néhányat, amit nem célszerű a babavárás idején fogyasztani.

Ilyenek például a lágy sajtok. Ha nem pasztőrizáltak, listeria baktériummal is fertőzöttek lehetnek, amely vetéléshez, koraszüléshez vezethet, sőt, halálhoz. Jobb elkerülni a camambert, feta, kék sajtokat, kivéve, ha a csomagoláson fel van tüntetve, hogy pasztőrizált.

Kerüljük a nem kellően megfőzött, megsütött húsokat.
A nyers, nem jól megsült húsok is rejthetnek különféle baktériumokat.

Az éttermekben vagy bárhol kínált, friss gyümölcslevek csábítóak lehetnek, de vigyázzunk velük. Baktériumokat szabadíthatunk magunkra, köztük a szalmonella vírust. Legbiztonságosabbak a dobozos, üveges változatok, amelyek biztosan pasztőrözöttek.

A friss gyümölcsöket sose együk meg megmosás, tisztítás nélkül! Toxoplazmás parazita fertőzést kaphatunk, amely nagyon veszélyes a magzatra nézve! Kerüljük a különböző nyers hajtásokat - még azelőtt beleköltözhet a baktérium, hogy nőni kezdene. Lucerna, torma, retek...

Sayonara, sushi!

A sushi-rajongó kismamáknak rossz hír lehet, de ezt a különleges étel ajánlható jó szívvel babavárás alatt. Míg a tengeri ételek kiváló fehérje-források lehetnek, a nyersekkel parazitákat, baktériumokat szerezhetünk be. A jól megsütött halakat javasoljuk!

A halfajták közül nem ajánlott a kardhal, cápa, a makréla, mivel ezek metilhiganyt tartalmaznak, és ez károsító hatással lehet a magzat fejlődésére. A harcsa, a lazac, a tonhal jobb választás!

A füstölt hal sem biztonságos, a kagyló meg még kevésbé. A helyi tavakban kifogott halak is szennyezettek lehetnek és veszélyesek egy kismamára.

Tojás nyersen

Óvakodjunk mindentől, amelyben nyers tojás lehet. Veszélyes a nyers tészta, vagy sütemény alap például. Jobb, ha boltban vásárolható termékekre voksolunk.

Lehet félnivalónk az otthon készült Cézár-salátától: számos házi készítésű szósz és salátaöntet tartalmazhat nyers tojást, ezért inkább a boltban kapható változatokat válasszuk.

Ugyanez igaz a házi készítésű sütikre, például a Tiramisu-ra. Ha magunk készítjük el, nagyobb biztonságban vagyunk, számos boltban lehet kapni pasztőrizált tojást is, ezeket nyugodtan használhatjuk az édességek elkészítéséhez. Ellenőrizzük a tojásos dobozok címkéjét.

Vigyázzunk az előre töltött baromfival. A terhesség megnehezíti, hogy a szervezet harcoljon a különféle fertőzésekkel szemben. A fagyasztott, előre töltött baromfi jobb megoldás - közvetlenül a fagyasztóból kivéve sütjük meg, és ne hagyjuk kiolvadni nagyon.

Ügyeljünk rá, hogy a romlandó felvágottat mielőbb elfogyasszuk - sose hagyjuk állni a hűtőben soká. Óvakodjunk a csak megmelegítendő hot dogtól és hasonlóktól is. Kerüljük a Patét, amely romlandó húst tartalmaz - ezek mind listeria baktériummal fertőzhetnek.

Természetesen a nem pasztőrizált tejtermékektől is óvakodjunk. A túl sokáig kinn, hűtetlenül álló saláták, köretek veszélyesek. Ha szobahőmérsékleten álltak több, mint két órát, akkor is - arra is ügyeljünk, hogy a hűtőben mindig legyen megfelelő hideg!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.