Az iskola is kiválthatja a csemete panaszait

Miért gyanús, ha a gyerek fejfájásra panaszkodik?

Nem mindig jelentkeznek a tünetek: fejfájás, gyomorfájás, fáradtság. Ám főleg a hétköznapokon mutatkoznak meg, és leginkább iskolába induláskor - lehet, hogy a gyermeke utálja a sulit?

2011.10.14 08:15ma.hu

A pszichológusok iskolakerülésnek nevezik azt a jelenséget, amikor a gyermek - elsősorban hétköznap és iskolába indulás előtt - fejfájásra, gyomorfájásra, kimerültségre panaszkodik. Ez a dolog más és más formát ölthet, attól függően, hogy milyen idős.

Pontos számokat persze nem lehet mondani, hány csemete tapasztalhatja ezt. Ám az "iskolakerülés", azaz gondolatban erre vágyás ettől még komoly probléma marad.

A New Yorki Maimonides egészségügyi központ pszichológiaprofesszora, Alan Hilfer elmondta: ma már egyértelműen köthetünk lelki okokat a különböző panaszok kialakulásához, és ezt az "iskolakerülő" jelenséget is így szemlélhetjük.

Az iskolai elvárások is több türelmet igényelnek manapság, és sokan nehezen viselik a követelményeket - a gyermekek, akik szeretnék elkerülni az iskolába menetelt, a nyomásra reagálnak ilyen módon.

"Számukra nagy elvárások ezek: a tudás, a megjelenés, a fizikai aktivitás - mondja Mark Goldstein chicagói gyermekpszichológus. - Sok esetben a gyermekek túlterheltek is. S ha a gyermek már eleve aggódósabb, idegeskedőbb típus, illetve erre van genetikiai hajlama, igen nagy az esélye annak, hogy fizikai tünetekben jelentkező szorongás alakuljon ki nála."

Hogy kiderüljön, erről van-e szó, a tünetek folyamatosságát érdemes figyelni. Nem az a gond, ha a gyerek az iskola kezdésekor érez aggodalmat, tapasztal fej-és gyomorfájást, fáradtságot - ha először megy suliba, vagy új iskolába kerül, ez érthető. De nem mindegy, milyen hosszú ideig állnak fenn a tünetek.

Amennyiben állandósul a dolog, az is lehet, hogy szociális fóbiával küzd - ez jóval komolyabb gond, és egyértelmű oka lehet, hogy a gyermek megtagadja az iskolába menést. Vannak gyerekek, akiket mások kiszúrnak és piszkálódással, zaklatással keserítik meg mindennapjaikat.

Olyanok is vannak, akik bizonyos eseményektől rettegnek az iskolában: például a testnevelés órától és az előtte kötelező átöltözéstől. Máskor nagyon egyszerű az ok: például nem készült fel igazán egy dolgozatra, és hirtelen nem akar iskolába menni...

Számos tanulmány mutatta ki a jelenséget, amely jelentősen megugrik a középiskolás évek folyamán, illetve annak kezdetekor.

A kisebb gyerekeknél érthető, hogy kezdetben idegenkednek az új szituációktól - elhagyni az otthont, a szülőt, más gyermekekkel kapcsolatba kerülni, idegenek utasításait betartani - mondja Melissa Robinson-Brown, professzor asszisztens a New Yorki Mount Sinai serdülőkori egészségközpont munkatársa. Fontos azonban, hogy az anya, az apa kiderítse: miért gondolja az iskolát rettegésre okot adó helynek a csemete?

Tanácsos a gyermekkel elbeszélgetni ahhoz, hogy a szülő rájöjjön, mi a panaszok valós oka. Meg kell tudni különböztetni, vajon az iskola miatt vannak fájdalmai, vagy talán valóban valami gond van.

Érdemes egy szakember tanácsát is kikérnie, mivel ha nem iskolakerülési vágyról van szó, lehetséges, hogy a gyakori fejfájást, gyomorpanaszt, kimerültséget valamilyen betegség okozza. Olyan problémákat is megelőzhetünk ezzel, mint például a tanulási nehézségek.

Az iskola utálata ugyanis könnyen vezethet ide.
Fel kell fedezni és kezelni kell a gondot, mielőtt a gyermek még kellemetlenebbül érezné magát a suliban.

Ahhoz is segítséget kell nyújtani a gyermeknek, hogy valahogyan le tudja nyugtatni magát. Segíthet a meditáció megtanulása, a relaxáció, hipnoterápia, a kognitív viselkedés terápia (CBT) - véli Goldstein. Utóbbi a negatív gondolatokat segít pozitívakká változtatni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.