Van, amit kifejezetten a babavárás gátol meg

Milyen betegségek érkeznek a terhességgel?

Gyermeket várni csodálatos dolog - ám a terhesség hónapjait megkeserítheti néhány betegség, melyek ebben az időszakban gyakrabban jelentkeznek.

2011.10.17 08:15ma.hu

A babavárás sokkal fogékonyabbá tesz bennünket bizonyos betegségekre, ellenben megvéd más kórokkal szemben. Lássuk, melyek a leggyakoribb problémák, amelyek jelentkezhetnek:

- Az első betegség, amely előfordulásának terhesség alatt tipikusan megnő az esélye, a diabétesz. A várandósság alatti cukorbetegség a terhes nők 5 százalékát érinti.

- A húgyúti fertőzések esélye is nő. Különösen a 6-tól a 24. hétig nagy a rizikó. A terhesség előrehaladtával, a második trimeszterben gyakori a gombás fertőzés is. Sokkal jellemzőbb a babavárás alatt, mint bármikor életünk során.

- Az epekövek: a magas ösztrogén szint a 9 hónap alatt növeli a koleszterinszintet az emésztő nedvben - ez epekövek kialakulásához vezethet.

- Igen gyakori a mélyvénás trombózis is. Nagyobb a kockázata terhesség alatt annak, hogy vérrögök alakulnak ki a vénákban, de még hat héttel a szülés után is. Ennek okai a vérben és a véredényekben történő változások a várandósság során.

A babavárás ideje alatt sokkal kevesebb azonban az esélye annak, hogy fekélyt kap az ember. Azok számára meglepő lehet ez, akiket a terhesség idején gyomorégés gyötört - de a gyomor kevesebb savat termel, ha a nő gyermeket vár, a fekélyek esélyét csökkentve ezzel.

- Szintén kevésbé valószínű, hogy kismedencei gyulladásos betegséget kapunk. A nemi szervek fertőzésének kockázata csökken, hiszen az első trimeszter felénél a nyálkahártya dugasz-szerűen elzárja a méhnyakat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.