A barátnő dolga, hogy megértő legyen

"Szóval, terhes vagy már?" - 4 dolog, amit sose mondj egy nőnek

Manapság alighanem sok nőnek akad olyan barátnője, rokona, aki hosszú ideje próbálkozik teherbe esni. Tény, hogy egy idő után nehéz velük, de fogadjunk meg pár jó tanácsot.

2011.10.14 16:55ma.hu

Amikor egy nőnél eljön az idő, hogy anyává szeretne válni, gondolatai szinte csak ekörül forognak. Sajnos azonban nem mindenkinek jön össze elsőre a terhesség, sőt. Manapság egyre gyakoribb, hogy a nőknek hosszú időt kell várniuk, mire valóban megfogan az a baba.

Ahogyan minden esetben, a barátnőik ilyenkor is támaszt nyújthatnak, de nem árt vigyázni azzal, mit és hogyan kérdezünk a teherbe esni vágyótól. A legkisebb hiba is oda vezethet, hogy szükségtelenül megbántjuk.

Mondhatni, illem és jól neveltség kérdése is, milyen kérdésekkel és kijelentésekkel hozakodunk elő, akinek ugyanis egy kis érzéke is van az ilyesmihez, nem fog mellényúlni. Mégis, mi az, amit biztos ne mondjunk?

- "Csak relaxálj, és teherbe esel"

Barátnőnk minden bizonnyal ezerszer hallotta már ezt a tanácsot - a feje tetején jön ki, és ráadásul bántja is, mert úgy érzi, ő nem "görcsöl rá" a dologra. Ne feledjük, hogy elég egy rossz megjegyzés, és a beszélgetés agyon van csapva. Ráadásul sok esetben nem az a baj, hogy valaki nem "relaxál", hanem fizikai okok húzódnak meg a terméketlenség mögött.

- "Ha úgy kell lennie, lesz gyermeked"


Ó, micsoda vigasz! Vagyis, ezt valamiféle büntetésként kellene felfogni? Lehet, hogy "nem lesz úgy"? Vigyázzunk, mert könnyen lehet, hogy barátnőnk ezt úgy értelmezi, ő nem érdemli, hogy szülő legyen, vagy nem tartjuk alkalmasnak rá. Egyébként ez a kérdés kicsit az érdektelenségről is árulkodik...

- "Szóval, terhes vagy már?"


Kevés kegyetlenebb kérdés van ennél. Barátnőnk úgy érezheti, hogy szégyellnie kell magát, amiért még mindig nincs áldott állapotban. Lehet, hogy az lesz a válasza: "Majd ha lesz miről beszámolnom, hidd el, hogy tudni fogsz róla" - ironikus visszavágás, de jogos...

- "Miért nem fogadsz örökbe?"

Kicsit talán korai lenne, nem? Másrészt, ez egy nagyon szép dolog, de a nőt, aki még hisz a saját gyermekben, teljesen letaglózhatja egy ilyen kérdés. Talán még vissza is vág majd azzal, "no és te miért nem adoptálsz?"

...és amit kötelező mondani:


- "Veled vagyok"

Igaz és hatásos. A teherbe esni vágyó nőnek fontos a szerettei, a barátai támogatása. Éreznie kell, hogy nem hagyják magára. Olykor elég ennyit is mondani, a tanácsok osztogatása helyett.

- "Nem vagy egyedül"

Ez is igaz - sajnos. Számos nő küzd ugyanazzal a gonddal, amivel a barátnőnk. Némileg enyhíthet fájdalmán, ha tudja, hogy nincs egyedül a problémával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.