Nem csak az életmód lehet a ludas

A szupersperma sem kedvez a teherbeesésnek

Érdekes új teória született a meddőségi problémák magyarázatára. Eszerint az életmódnak, a környezeti ártalmaknak (is) tulajdonítható terméketlenség mellett már szuperspermák túlzott képességeivel is számolni kell.

2009.10.19 15:14Kiskegyed

Mint tudjuk, a petesejtet csak egyetlen spermium termékenyítheti meg, azaz hatolhat bele, hogy a két sejt örökítőanyagai egyesüljenek, majd meginduljon a sejtosztódás, hogy végül kilenc hónap múlva megszülethessen a bébi. Az „evolúciós fegyverkezési hajsza” hatására a női szervezet folyamatosan egyre jobb védekező rendszereket fejleszt ki, hogy ezáltal elősegítse: csakis a „legversenyképesebb” spermiumok érhessenek el a petesejtig, s hatolhassanak át a falán.

A férfi szervezet válasza erre – az egyre agresszívabb szuperspermiumok. A spermiumoknak ez az elitje túl gyors és túl erős, és igen hatékonyan képesek a teljes védelmi rendszer áttörésére. Így aztán egynél több is behatolhat a petesejtbe. Ez azonban egész megtermékenyítési folyamat sikerét kockáztatja. Ugyanakkor egyre gyakrabban fordul elő az is, hogy a férfiaknak – a stressznek, életmódnak, illetve a környezeti tényezőknek tulajdoníthatóan – olyan rossz minőségű a spermájuk, hogy aztán végképp lemaradhatnak a versenyben.

Sőt, el sem indulnak a „futóversenyen” (cél a petesejt). Azaz képtelenek egyáltalán eljutni a női ivarsejtig, nemhogy annak falát áttörni és megtermékenyíteni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.