Jó tudni! - Mielőtt tervbe vennéd a babát

Teherbeesési tippek jövőbeli szülőknek

Ha minél előbb szeretnéd, ha anyunak és apunak hívjon a saját csemetéd, akkor van néhány tény és tipp, amelyet érdemes tudnod.

2010.08.11 13:40sheep - ma.hu

Mi fán terem a peteérés?

A legtöbb nőnek 26 és 35 nap közötti a ciklusa, mely a menstruáció első napjával kezdődik és a következő menstruáció első napjával ér véget. Átlagosan 11-21 nappal az utolsó menstruációs nap után történik a peteérés – természetesen ez egyénenként változik.

Szabályos peteérésnél a petesejt a ciklus első felében, a follikulus tüszőben fejlődik. Ha éretté válik, akkor bekövetkezik a tüszőrepedés és kiszabadul a petesejt. Az érett petesejt a petevezetékbe, majd a méhüregbe jut.

Ha a petesejt megtermékenyülés nélkül jut keresztül a méhen, a szervezet hormonszintje lecsökken, a méhnyálkahártya pedig ennek hatására lelökődik a méhfalról, és menstruációs vérzés kíséretében a hüvelyen át kiürül. Megtermékenyítés esetén a petesejt, már a petevezetékben találkozik a hímivarsejttel, ahol egymásba olvadnak.

Minden az időzítésen múlik


Egy nő kb. egymillió petesejttel születik, ám mire a pubertás időszakába ér, csupán harminc-negyvenezer petesejtje marad. A petesejt megtermékenyítésére csupán 12-24 óra áll rendelkezésre, ugyanis ezt követően felszívódik. A spermiumok valamennyivel tovább élnek, de a közösülést a nőhöz és a körülbelüli 24 órához kell igazítani.

Ám, hogy ez a kritikus egy nap pontosan mettől meddig tart, arra nincsen 100%-os módszer.

A legtermékenyebb napok

Ha a ciklus 21 napos, a termékeny szakasz a vérzés első napjától számított harmadik naptól a tízedik napig tart. 28 napos ciklusnál ez az időszak a tízedik naptól a tizenhetedik napig tart (a vérzés első napjától számítva). Ha 33 napos a menstruációs ciklus, a legtermékenyebb napok a vérzés első napja utáni 15. és 22. napja közti szakaszra esnek.

Hőmérőzz a hancúr előtt!

Legalább háromórás alvás után főleg reggel, az ébredést követően azonnal, még az ágyban végezzük el a hőmérést. Saját hőmérővel, szájban a nyelv alatt 5 percig kell mérni a testhőt.

A kapott értékeket a ciklus egész ideje alatt naponta fel kell jegyezni. Ha az értékeket grafikusan ábrázoljuk, megállapítható a tüszőrepedés időpontja és ezáltal a termékeny napok is. A tüszőrepedés jeleként, a legalább három napig tartó, minimum 0,2 C hőmérséklet emelkedés fogadható el. Termékeny napoknak a hőmérséklet emelkedése és az azt megelőző 4 nap tekinthető.

Az uraknak bár nem kell a hőmérővel bajlódniuk, de óvakodjanak a magas hőmérsékletű helyektől. A forró fürdők, gyakori szaunázások csökkenthetik a spermiumok számát. A hidegen készenlétbe tartott szerszámkészlet, tehát gyermekvállalási tervek megvalósításának idején nagy előny.

Ovulációt segítő élelmiszerek


Nőként válasszuk a telítetlen zsírokban gazdag (pl.:olíva olajjal készült) ételeket a gyorséttermi, vagy zsíros ételekkel szemben. Hanyagoljuk a vörös húsokat, együnk inkább növényi fehérjében gazdag étkeket (pl.:szója). Fogyasszunk magas rosttartalmú, alacsony glikémiás-indexű élelmiszereket, és hagyjuk el a magas szénhidráttartalmúakat, cukrosakat. Csokirajongók és fagyimániások figyelmébe ajánljuk, hogy a magas zsírtartalmú tejtermékek elhagyása segítheti a termékenységet.

A páros hím tagjának is érdemes diétára fognia magát. A magas cinktartalmú (pl.: tenger gyümölcsei, tojás), szelénben (halak, gombák, gabonafélék) és E-vitamiban gazdag ételeket keressék.

A gebe és dagi mamik kevesen vannak


A kóros soványság és elhízás csökkentheti a teherbeesés lehetőségét. Tanulmányok sora igazolja, hogy a normál testtömeg indextől eltérő anyajelölteknek kétszer annyi ideig tartott teherbe esni, mint a normál BMI-s hölgyeknek. A súlyprobléma nem csak a nőket érinti, ugyanis a kövér férfiak nemzőképessége súlyukkal fordított arányban esik. Minél kövérebb az apuka, annál kisebb esélye van megtermékenyíteni partnerét. 20 kiló súlyfelesleggel már 10%-al kevesebb esélye van az apukaságra.

Öregember, bizony vénember

A nőknél, 30 éves kor után, minden évvel egyre kevesebb esély van a teherbeesésre. Az urak viszont 45 éves kor felett kezdhetnek el aggódni, mert kisfickóik ettől kezdve, már nem elég virgoncak. A késői tervezett terhességek idején a pár mindkét tagjának érdemes felkeresnie egy specialistát, a sikeres megtermékenyítés és az egészséges utód érdekében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.