Egy terhesség alatti vírus miatt járhatott pórul

Ennek a lánynak minden fekete-fehér - mivel mást nem lát...

A kis Freya számára a dolgok valóban fekete-fehérek: a 20 hónapos gyermek valószínűleg édesanyja terhesség alatt elkapott vírusa miatt nem lát színeket.

2011.10.08 15:00ma.hu - Fotó: MEN Syndication/Cavendish/Daily Mail

Nem színtévesztő, egyáltalán nem lát színeket a kis Freya Rose Lyons - az angol kislány mindössze 20 hónapos, gyönyörű és vidám, de valószínűleg sosem fogja tudni, milyen színe van egy rózsának vagy milyen a tenger kékje.

Fotó: MEN Syndication/Daily Mail

Az orvosok szerint a kislány színvakságát az okozta, hogy édesanyja, Cassie a terhesség alatt elkapott egy vírust.

"A kislányom csak a feketét és a fehéret látja, de még mindig jobb, mintha egyáltalán nem látna
- mondja az édesanyja - ő így is nagyon boldog gyermek. Mindenki megállítja és beszél hozzá, megdícsérik fürtös, göndör haját."

Freya ritka betegségének neve látóideg hypoplasia, a látóideg és a nystagmus visszamaradása okozza. A gyermeken végzett tesztek azt mutatták: egyáltalán nem fogékony a színekre. Attól tartottak, hogy egész életében csak szürke árnyékokat fog látni. Szerencsére azonban lát - de színek nélkül.

A Manchesteri Cassie szerint lánya csak akkor tudja majd elmondani, pontosan hogyan lát, ha idősebb lesz. A fekete és fehér képernyőre jobban tud koncentrálni, és több időben telik egy színre koncentrálnia.

Cassie és Freya - Fotó: Cavendish Press/Daily Mail

Az orvosok már akkor rájöttek, hogy valami nem stimmel a kislánnyal, amikor újszülött volt. Sokat aludt, nehezen fókuszált a tekintetével és a szeme önkéntelenül is mozgott.

Úgy gondolták, látódegei nem fejlődtek megfelelően, ezt okozhatta, hogy édesanyja betegségen esett át.

"Tökéletes volt a terhességem - nem volt semmi gond, de a doktorok szerint a kislány betegségét megfázás vagy influenza is okozhatta. Sosem éreztem betegnek magam. Ám az anyukám és a bátyám beleesett a sertésinfluenzába, és más rokonaim is elkapták, abban az időben, amikor terhes voltam. Lehet, hogy ez az ok..." - vélekedik Freya édesanyja.

Egyébként 10 ezerből egy embert érinthet ilyen probléma - jelenleg nincs rá megoldás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.