A kicsik korán észreveszik, mi a jó, és mi a rossz

Már a 15 hónapos baba is látja: ez igazságtalan!

A csecsemő is kiszúrja, ha igazságtalanságot lát: egy új tanulmány szerint a jó és rossz közti különbséget már a babák is tudják.

2011.10.09 09:00ma.hu

Azon képességünk, hogy megkülönböztessük egymástól a jót és a rosszat, olyasmi, melyet már a kisbabák is el tudnak sajátítani - mutat rá egy új tanulmány.

A csecsemők értik, mi számít fairnek és mi nem. A tanulmányban részt vett babák képesek voltak különbséget tenni például az étel igazságos és nem igazságos elosztása között, idejekorán kimutatva ezzel becsületességüket. Az is kiderült, hogy a fair viselkedésre fogékonyabb baba kedvenc játékait megosztani is hajlandóbb volt társaival.

"Tanulmányaink rámutatnak arra, hogy a becsületesség, korrektség, önzetlenség normái sokkal hamarabb megragadnak a gyermekekben, mint azt korábban gondoltuk - mondta el Jessica Sommerville, a Washnigtoni egyetem pszichológia professzora. - Összefüggés van a becsületesség és önzetlenség között a kisbabáknál: azok a kicsik, akik érzékenyebben reagáltak az étel igazságos elosztására, sokkal inkább hajlottak arra, hogy kedvenc játékukat kölcsönadják."

A PLoS ONE című folyóiratban publikált tanulmány olyan videókra is alapozza mindezt, amely 15 hónapos csecsemőkről készült. Először sós kekszet osztottak el köztük nem egyenlő arányban, majd pedig tejet.

A felvételeken valóban egyértelműen látszik, hosszú ideig néznek a nem egyenlően elosztott ételre, és meglepetés tükröződik az arcukon. Azt nézik hosszasabban, amelyik tálba több étel került.

Korábbi tanulmányok arra helyezték a hangsúlyt, hogy a kétéves gyermekek már tudnak segíteni egymásnak dolgokban, ami az önzetlenség jele, ezek a vizsgálatok azonban bizonyítják, hogy ezen képességük sokkal előbb jelentkezik.

A babák is megfigyelik, hogyan törődik egyik ember a másikkal - mondja Dr. Sommerville. A második feladat során a kutatók arra is rájöttek, azok a kicsik, akik meglepettebbnek tűntek az igazságtalan étel-elosztáskor, sokkal rávehetőbbek voltak, hogy megosszák mással a játékukat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.