Cisztikus fibrózissal hordta ki babáit Kandace

Fotók: A halált is vállalta, hogy megszülhesse hármasikreit a beteg lány

Történelmi esetnek számít a mindössze 20 éves Kandace Smith esete: a fiatal lány hármasikreknek adott életet, miközben cisztikus fibrózisban szenvdett.

Csoda - hármasikreket szült a beteg Kandace Smith képgaléria

2011.09.23 15:55ma.hu

Abortuszt javasoltak neki az orvosok, a 20 esztendős lány azonban a szülést választotta, ráadásul három babának adott életet!

Amikor az amerikai Dél-Louisianában élő Kandace Smith teherbe esett, az orvosai óva intették attól, hogy kihordja a gyermeket - nem bíztak ugyanis benne, hogy túléli a terhességet és a szülést.

Kandace, Steven és az ikrek - képek ITT! - Fotó: WorldWideFeatures

A tüdőrendellenességgel élő embereknek nincsenek túlságosan jó életkilátásaik.

A cisztikus fibrózis, melyben Kandace is szenved, az egyik leggyakrabban előforduló öröklődő betegség. Monogénes rendellenesség, több szervrendszert érintő betegséget köszönhet neki a páciens. Akkor alakul ki, ha valaki egy bizonyos génből két kóros példányt örököl.

Kandace-nél is ez volt a helyzet - ezért az orvosok a terhességtől is óvták: veszélyes lehetett a számára, mert extra terhelést jelent a tüdőre nézve. Az ikrek ráadásul sokkal nagyobb veszélyt jelentettek!

A fiatal lány azonban kockáztatta az életét a babákért. Végigcsinálta a terhességet a 28-ik hétig, amíg a tüdőfunkciói nem kezdtek el vészesen romlani. Ekkor szállították be a Tulane-Lakeside kórházba.

Kandace kezdetben azt sem hitte el, hogy egyáltalán teherbe eshetett. Amikor pedig meglátta az ultrahang-vizsgálaton, hogy három baba van a méhében, kis híján elájult. A lány, aki 21 éves vőlegényével, Steven Bowers-szel él együtt, gyermekkora óta szenvedett cisztikus fibrózisban.

"Mindig problémám volt azzal, hogy hízzak, ezért sem hittem abban, hogy teherbe eshetek. Valósággal sokkolt, hogy gyermeket várok, hát még, amikor kiderült, hogy ikreket. Alig volt időnk a párommal felfogni, amikor jött a következő meglepetés: a babák hárman vannak!" - mesélte Kandice Smith.

Kandace még terhesen - képek ITT! - Fotó: WorldWideFeatures

Az orvosai nagyon aggódtak a lány életéért, ezért abortuszt javasoltak neki. Kandace azonban nemet mondott - tisztában volt azzal, hogy meg is halhat, de úgy érezte, kockáztatnia kell. Sosem hitte volna, hogy valaha anya lehet - nem volt képes eldobni magától a lehetőséget.

Terhessége alatt az állapotát végig fokozott figyelemmel követték az orvosok. Napi szinten kezelésre volt szüksége, hogy növeljék a túlélési esélyeit. Azért is gyógyszereket kapott, hogy megakadályozzák a koraszülést.

Egyik orvosa, Gabriella Pridjian úgy nyilatkozott: "Nagyon féltünk, hogy Kandace szervezete nem tolerálja majd a hármas terhességet. Azon kívül ha túl korán születnek meg a babák, nem maradnak életben."

A kismama légzése lassan, de biztosan romlott - a végén már olyan rosszul volt, hogy a terhesség 28. hetében vész-császármetszéssel segítették az orvosok világra az ikreket. "Csak imádkozni tudtam, hogy életben maradjanak a gyerekeink" - mesélte Kandace Smith.

A soványan és gyengén született Brooklyn, Savannah és Dakota három hónap után térhetett haza a családi otthonba szüleivel. Kandace és Steven nagyon boldogok, hogy végül minden jól sikerült - a babák lassan, de megfelelően fejlődtek, ma pedig már olyanok, mint bármelyik másik gyermek.

Az orvosok végeztek cisztikus fibrózis-tesztet a kislányokon is, és bár hordozói a hibás génnek, úgy néz ki, nem örökölték a betegséget. "Ez volt életem legnehezebb küzdelme. De minden percért megérte!" - mondta a ma már megkönnyebbült édesanya.

Kandice Smith volt az első olyan nő a világon, aki ezzel a betegséggel hármasikreknek adott életet....

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.