Százhetvennégy centi a bűvös határ?

A magas nők gyakrabban szülnek lombikikreket

Holland kutatók elemzésének eredménye szerint két embrió beültetését követően a magasabb nőknek gyakrabban születnek ikreik a lombikbébi eljárás során.

2011.07.05 10:37MTI

Marieke Lambers, az amszterdami reproduktív orvoslással foglalkozó központ (VUMC) munkatársa szerint ez az első alkalom, hogy kutatók kapcsolatot találtak az anya magassága és a többszörös terhesség valószínűsége között a szervezeten kívüli mesterséges megtermékenyítés (in vitro fertilizáció, IVF) során.
   
"Ez újabb lépés a személyre szabott IVF-kezelések kifejlesztésének irányában" - értékelte Lambers.
   
Az amszterdami kutatócsoport 19 840 nő 1983 és 1995 között keletkezett adatait elemezte. Közülük 6589 nőnél végezték az első IVF-ciklust, ebből 2357-en kaptak két embriót. A beavatkozás következtében 371 egyszeres- és 125 ikerterhesség jött létre.
   
Az anyák adatainak elemzésekor kiderült, hogy a 174 centiméternél magasabb nők körében átlagosan nagyobb volt a kinyert petesejtek száma, valamint az ikerterhesség valószínűsége is. Ez a szakemberek szerint arra utal, hogy esetükben az IVF-eljárásban nagyobb volt az esély a jó minőségű embriókra. Az összefüggés pontos hátterére azonban nem tudnak magyarázatot adni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.