Túl sok a dolga? Zaklatják? Nem ismeri a testét?

"Kisfiam, nem vagy te kövér!" 7 hiba, amit elkövetnek a tinik szülei!

Szülőnek lenni nagy felelősség - ráadásul ahogy a gyermek nő, egyre több problémával találjuk szemben magunkat. Milyen hibákat ne kövessünk el, az ő érdekében?

2011.09.16 14:25ma.hu

Manapság már egy kisgyermeknél is fontosnak tartják a szülők, hogy idejekorán kialakítsák benne az önbecsülést, a pozitív énképet. Egy általános iskolásnál pedig végképp.

Nemcsak az a fontos azonban, hogy a gyermek megtanulja szeretni önmagát - az egészséges életre nevelés nélkül komoly gondok adódhatnak. Például, ha a serdülő teljesen elégedett magával, és azt sem veszi észre, ha szaladnak fel rá a kilók. Sőt, ezt az édesanyja, édesapja sem akarja észrevenni...

Honnan tudjuk, hogy éppen hibát követünk el a gyermek nevelésében? Íme a leggyakoribbak, amelyekbe az iskolás korú csemeték szülei belefutnak.

1. A plusz kilók tagadása

Amikor egy szülőnek feltűnik - mert feltűnik -, hogy a gyermeke hízásnak indult, hajlamos azzal hitegetni magát: "ezt majd úgyis kinövi". A másik, amivel magyarázatot adnak: "a gyerek erős csontazatú, más a testfelépítése az átlagosnál". Ez nagy hiba.

Persze, vannak erős csontozatú, más felépítésű gyerekek, de az elhízást ne írjuk ennek a számlájára. A legtöbb fiatal nem növi ki! Ne legyünk engedékenyek, ez a legmegfelelőbb idő arra, hogy bevezessük a gyermek életébe a fizikai aktivitást és az egészséges étkezést. A jó szokások kialakításához nem is adódik jobb alkalom.

- Sok szülő abban a hitben él, hogy a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a cukorbetegség az idősebbek problémája. Már nem. Ugyanis az egyre növekvő gyermekkori elhízás miatt a fiataloknál is jelentkezhet mindez. Ez nemcsak arról szól, mennyit mutat a mérleg, és hogy néz ki a gyermek - az egészsége forog kockán.

Ráadásul, mivel egy tinédzserkorban levő gyermeket egyre jobban érdekel, milyen a külseje, a média pedig a "szupersovány" mintát közvetíti feléje, még meg is lehet állítani a hízást a motivációval.

2. Mit mondunk, és hogy?


A szülők sokszor gondolják azt, hogy zsémbeskedéssel, kritikával elérnek valamit a gyermeknél és segítenek neki ezzel. Nem mindegy azonban, mit mondunk, és főleg, hogyan mondjuk azt. Ahelyett, hogy noszogatjuk, vagy a fejéhez vágunk valamit, okosabb például úgy fogalmazni:

"Nagyon büszke vagyok rád, amiért kipróbálsz egy új sportot", vagy "köszönöm szépen, hogy kitakarítod a szobádat, büszke vagyok, amiért ilyen rendszerető és megbízható vagy", stb. Hangsúlyozzuk ki, hogy örömöt okoz nekünk azzal, ahogy cselekszik.

3. Egyet mondunk, mást csinálunk

A legegyszerűbb módja annak, hogy elérjük: a gyermek ne hallgasson ránk, ha egy valamit mondjunk, és máshogy cselekszünk. Vessük magunkat alá alapos önvizsgálatnak.

Példamutatóak vagyunk? Milyen mintát adunk a gyereknek, ha mi magunk sem állunk a helyzet magaslatán, legyen szó az élet bármilyen területéről? Cigarettázunk? Alkoholizálunk? Hogyan vezetjük le a stresszt? Hogyan bánunk a családunk tagjaival? A gyermek hajlamos ugyanúgy tenni, ahogy a szüleitől látta.

4. Túl késő az "elbeszélgetéshez"


A pubertáskor beköszöntével a szülő tisztában van vele, hogy le kéne ülni a gyermekkel beszélgetni. A teste változásairól, arról, mire számíthat, és persze lassan a szexről is. Sokan azonban kivárnak. Nem képesek nekikezdeni a dolognak, hátha az majd "magától megoldódik".

Nagy hiba, mert kiteszik a gyermeküket annak, hogy téves információkkal "gazdagodjon", és hibát hibára halmozzon. Ráadásul manapság a lányok is egyre hamarabb kezdenek el menstruálni. Halogatni tehát nincs mit!

5. Vigyük orvoshoz a gyermeket

Az éves orvosi vizsgálat is nagyon fontos. Számos, később még nagyobb gondot jelentő problémára derülhet fény időben. Ellenőrizni kell a gyermek növekedését, normális-e a súlya, megfelelő-e a táplálkozása, fogyaszt-e elegendő kalciumot. Azt is kideríthetjük, milyen sport lenne számára a legmegfelelőbb. 

6. Nem vesszük észre, ha terrorizálják

Gyanús lehet, ha a korábban az iskolával megbékélt, vagy éppenséggel a sulit kedvelő gyermek hirtelen nem akar iskolába menni. Romlanak a jegyei, fájdalmak gyötrik, állandó fejfájással küzd, stresszes. Sok esetben az áll a háttérben, hogy valaki vagy valakik terrorizálják, bántják, zaklatják.

Beszéljünk a gyermekkel az okokról, és ha valóban nagy a gond, forduljunk segítségért az iskolai dolgozókhoz. A tanár is észreveheti a jeleit annak, ha valakivel az osztályban erőszakosan vagy bántóan viselkednek. Lehetséges, hogy a gyermeket interneten keresztül zaklatják, vagy sms-ben. Legyen a szülőnek ellenőrzési lehetősége ezek felett.

7. Ne terheljük túl a gyermeket

A házi feladatok, az iskolai elvárások mellett a számos különóra gyermekre erőltetése, emellett esetleg még sportfoglalkozás - nagy teher egy ilyen fiatal szervezetnek.

Ha nem marad gyakorlatilag ideje saját magára, kedvteléseire, azzal nem teszünk neki jót, hiába gondoljuk, hogy ez segítség az előbbre jutáshoz. Vegyük figyelembe a gyermek igényeit és azt is, hogy mennyit bír el. Mindenki más, ne versenyeztessük őt a többiek gyermekével...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.