Nem mindegy, hogyan biztatjuk a leckeírásra

Ó jaj - tudunk segíteni a házi feladatban a gyereknek?

Talán már azelőtt megfordult a fejünkben, hogy szülők lettünk: vajon hogyan segítünk majd a lecke megírásában a gyermeknek? Íme néhány ötlet.

2011.09.05 14:40ma.hu

Bizony, eljött az iskolakezdés és ezzel a leckeírások ideje is. Előszöris fontos hangsúlyozni, nem árt, ha a csemete bízik bennünk és felnéz ránk. Ezért ne tromfoljuk le már az elején, hogy tudatosítsa magában, a szülő nem fog neki érdemben segíteni, vagy járuljunk hozzá, hogy önbizalma elszálljon...

Mit tegyünk, és mit ne?

- Ne szerénykedjünk. Amikor megkér minket a segítségre, ne közöljük hárításképpen, hogy ebből a tantárgyból igencsak rosszul állt a szénánk az iskolában.

Csökkentjük vele a gyermek belénk vetett hitét, és a sajátját is, hogy meg tudja tanulni, amit kéne. Inkább mondjuk azt, hogy gyakorlat teszi a mestert. Minél többet dolgozik ugyanis a megoldáson, annál kitartóbb lesz.

- Ne bizonygassunk. Ahelyett, hogy megmutatjuk neki, hogyan oldja meg a problémát, hagyjuk hogy dolgozzon rajta ő, miközben elmagyarázzuk, miért az a megoldás.

Ha elakad, lelassul, ígérjünk neki egy 10 perces szünetet: húzzuk fel a csörgőórát, addig kell megoldania a feladatot. Ez segíthet, hogy összeszedje magát.

- Ne azt mondjuk, "ügyes vagy", mert ha ezzel biztatjuk, amikor jól végezte el a feladatot, a következőnél, ha esetleg nem sikerül neki, kevésbé fogja jónak érezni magát. A "szép munka, sokat tanultál!" jobb elismerés.

Az is jó, ha kötjük a jó feladatok megoldását a való élethez: ha például megtanulja a százalék-számítást, ki tudja számolni, mennyivel árazták le a kedvenc boltjában a dolgokat.

- Az "ez rossz!" odacsapása helyett fogalmazzunk úgy, "látom, mire gondoltál, de próbáljuk meg egy kicsit másképp" találóbb.

Ezzel elérjük, hogy a gyermek értékelje saját képességeit, akkor is, ha küzd a feladattal. A "rossz!" leértékelő odavetés, ami a csemetének gyakran a kedvét is elveszi a további próbálkozástól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.