Mi válik be, ha rosszalkodik a gyermek?

Hideg zuhanyt a gyereknek? Mennyire kreatívan büntetünk?

Hideg zuhannyal büntetni a szófogadatlan gyermeket nem a legjobb ötlet - bizonyos bánásmódok miatt ma egy szülő akár börtönben is találhatja magát. Ha azonban nem fegyelmezi megfelelően a csemetét, felnőttként ő kerülhet könnyen a rács mögé.

2011.08.31 17:00ma.hu

Természetesen ez a két extrém véglet, ám valóban nehéz megtalálni az arany középutat a gyermekek fegyelmezése terén. Nem csoda, ha a szülő összezavarodik. Sajnos általában nem elég, ha az anya rászól a testvére papucsát szétszabdaló kisfiúra: "ilyen többé nem történhet meg, érted?!"

A szülők a büntetés témájában két táborra látszanak szakadni. Az egyik, amelyik időt ad a lecsillapodásnak, a másik pedig a kreatív büntető. Előbbi esetben a bűnösnek végig kell hallgatnia a kiabálást és általában hosszabb időre elkülönítik, például a szobájában kell maradnia.

A másik csoportba tartozók több energiát fektetnek annak kitalálásába, milyen büntetés is lenne megfelelő. Például valahányszor összeverekednek a gyerekek, kapnak egy-egy vízzel teli, mosószeres flakont, és a nappaliszoba két végében kell egymásnak háttal elhelyezkedniük, majd addig sikálják a padlót, amíg mindketten a szoba közepére nem érnek és találkoznak. Ennek gyakorlati haszna is van: mindig csodásan tiszta lesz a padló...

Van, aki azzal vetett véget gyermeke erőszakos videójátékozásának, hogy megmutatta neki, a kínzás, amiért ő pontokat gyűjt a játékban, hogyan is működött a középkorban. A gyermeknek többet nem volt kedve ilyet játszani.

A kreatív büntetések között akad néhány szelíd, és jól alkalmazható módszer.

- Amikor a gyerekek verekednek, kérjük meg őket, hogy soroljanak fel öt dolgot, amit szeretnek a testvérükben

-. A következmények felemlegetése (amelyek korábban be is következtek, nemcsak megígértük) hatékony

- Mondatokat leíratni velük, amelyben megígérik, nem tesznek többé olyat, amit elkövettek

- Tanulságos büntetés lehet, ha a testvérét megütő gyermeket arra kérjük, üljön le a kanapéra, ölelgesse őt és énekeljen neki

- Nem kap a kedvenc ételéből büntetésből.

- Ajánljuk fel a gyermeknek, hogy mondjon ő két büntetési módot, amit megérdemel. Egyiket kiválasztja a szülő.

- A gyerekek számára sok minden bír nagy jelentőséggel: a játékok, a tévé, az elektronikai kütyük, a barátok. Legyenek tisztában vele, hogy ha vétenek a szabályok ellen, ezek a dolgok közül valami el lesz véve tőlük, amíg ki nem érdemlik, hogy visszakapják.

- Vigyük a gyermeket a szobájába és imádkozzunk vele együtt. Köszönjük meg a jó tulajdonságait, de soroljuk fel azt is, ami nem esett jól nekünk. Ő követni fogja a példánkat és remélhetőleg belátja a hibáját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.