Ha egyedül kell hagyni a papát velük...

"Jó ég, mit fog tenni a férjem a két kisgyerekkel?!"

Nem könnyű rászánnia magát a nőnek, hogy elmenjen végre egy két napos pihenőre a barátnőjével, és a párjára hagyja a kisgyerekeket. Nem kevés apa van, akit szintén nem nyugtat meg a dolog. Íme néhány "életmentő" tanács nekik...

2011.08.28 11:00ma.hu

Akármennyire is ragaszkodik a gyermekeihez, egy anyának is szüksége van néha egy kis kikapcsolódásra, amkor legalább egy-két napig a saját kedvtelései is előtérbe kerülnek.

Ha nem a kedvesével kettesben megy, egy barátnős kirándulás is jó ötlet lehet - ilyenkor ráadásul az apára lehet hagyni a csemetéket.

A túl kicsiknél azonban adódhatnak gondok - különösen, ha az apa nincs kezdettől fogva belerázódva a gyerekgondozásba. A csemeték pedig - mint tudjuk - könnyen valóságos rosszcsontokká válhatnak az egyik szülő távollétében.

Mit tehet az apa, hogy elkerülje a nagyobb összeütközéseket, a hisztit, a követelőzést?

1. A problémás helyzetekben mindig magabiztosan, de ne megfélemlítően lépjünk fel. Ne érezze a gyermek azt, hogy árgus szemekkel figyeljük minden mozdulatát és folyamatosan ellenőrizgetjük. De helyezkedjünk úgy a lakásban, hogy többé-kevésbé mindig rálássunk arra, amit csinál.

Ha a gyermeket elkapja a hiszti, felveti a fejét, a harag, a félelem jelét mutatja, viselkedjünk úgy vele, hogy érezze, becsüljük őt, de nem félünk a magatartásától és nem tud minket sakkban tartani, kizökkenteni vele.

2. Beszéljünk nyugodtan és halkan. Az utolsó dolog, amit egy felbőszült gyerek szeretne, az a hangos beszéd és a megfélemlítés, az ijesztgetés. A kicsi gyerekek még nem értik a szó jelentését, de a hangok tónusát igen, ezért a halk, szép szóval, megnyugtató stílussal elérhetjük, hogy a gyermek lecsillapodjon.

3. Mielőtt a gyermek száját, arcát meg akarjuk törölni, vagy valamit rá akarunk adni, el kell átni valami miatt, és éppen rossz hangulatban van, nyújtsuk ki a kezünket, hogy lássa, mi van nálunk, sőt meg is szagolhatja.

Ha látszik, hogy kezd csillapodni, hajtsuk végre a műveletet. Amennyiben kapálózik, és akár meg is rúgna, távolodjunk el tőle pár lépésre, majd ha megnyugszik, újra próbálkozzunk.

4. Jutalmazással is lenyugtathatjuk a gyermeket, ha más módot nem látunk rá: egy kis édesség, vagy bármi, amit szeret, jó, ha kéznél van!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.