Gond lehet, ha a csemete túl ideges

Jaj neee, megint iskola! - Így kerüld el a nyafogást!

Minden gyermek izgul egy kicsit az iskola elkezdése vagy újra elkezdése előtt, ám vannak, akik különösen nyugtalanok, túlzott idegesség jeleit tapasztaljuk rajtuk. Segíthetünk?

2011.08.16 08:30ma.hu

Bár sok gyermek várja izgatottan az iskola első napját, vannak, akik jóval idegesebbek az átlagosnál. A túlzottan izguló csemeték, akiknek hosszabb ideje csak ezen aggodalmaskodnak, nagyobb problémával szembesülhetnek - mondja a szakember.

"Természetes, hogy a legtöbb gyermek kissé idegesen várja a változásokat, de ez az időszak boldog is lehet, az új iskolához pedig általában két hét alatt hozzászoknak. Ám ha egy gyermek nem igazodik kellőképpen az új környezethez, kérdéses, hogyan telik az átállás időszaka" -  véli Vivian Friedman birmingham-i gyermekpszichológus az Alabama Egyetemről.

Hozzáteszi: a szülőknek van módja arra, hogy megkönnyítse a stressz átvészelését a csemete számára, amikor vissza kell térnie az iskolába.

Például látogassunk el vele az iskola játszóteréhez nyáron, és mutassuk meg neki, hol szórakozhat majd a tanítás beköszöntével. Mielőtt az órák elkezdődnek, körbemehetünk vele az iskolában. Szoktassuk őt idő előtt a környezethez.

Ezen felül pedig a szülő mindig viselkedjen pozitívan, ha vannak is aggályai, ne mutassa ki a gyermek előtt. Ő azt érezze, hogy bíznak benne. Legyünk ott, ha szükség van ránk, tartózkodjunk a sírástól. Ne hasolítgassuk össze a gyereket másokkal, mindez csak növeli a kicsi stressz-érzését.

A gyermek karaktere változik, de azért az alapok megmaradnak - magyarázza Friedman - az a csemete, aki félelemmel kezdi az életét, óvatos felnőtt lehet, ami nem biztos, hogy célravezető célja elérésében.

Az a gyermek azonban, aki könnyebben veszi az akadályokat és teszi túl magát dolgokon, újdonságokon, könnyedebben és pozitívabban áll majd a dolgokhoz. Segítsünk a gyermeknek, hogy ne a félig üres poharat, hanem a félig teltet lássa...

Ha a gyermeknek negatívan szemléli a dolgokat, miután beismerte, hogyan érez, kérdezzük meg tőle, belátja-e, hogy máshogy is érezhetné magát a szituációban, sokkal jobban. Illetve, hogy más hogyan fogná fel ezt a helyzetet?

Az a kisfiú vagy kislány, aki több mint két héttel az iskolakezdés után is felettébb ideges a suli miatt, traumától szenvedhet és külső segítségre is szorulhat - véli dr. Friedman. Figyeljünk oda, ha a kicsik a következő jeleket mutatják:

- jajveszékelés, nyafogás
- azzal ijesztgetnek, hogy elszaladnak, vagy megsértik magukat
- rémálmaik vannak vagy egyéb alvásproblémáik
- Újra bepisilnek
- általában is nyugtalanul, olykor ijesztően viselkednek.

Ilyen esetekben érdemes felkeresni egy szakembert is tanácsért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.