Gyakoribb az idő előtti szülés a szmogban!

Nagyvárosi vagy? Koraszülésed lehet...

Harminc százalékkal gyakoribb a koraszülés azoknál az édesanyáknál, akik nagyvárosban élnek, a levegőszennyezettség miatt - derítette ki egy tanulmány.

2011.10.07 08:20ma.hu

Úgy tűnik, egy szempontból biztosan nem jó nagyvárosban élni: háromszor akkora az esélyük a kismamáknak, hogy koraszülés következzen be náluk, melyet a levegőszennyezésnek köszönhetnek.

A forgalom miatti gőz és füst, a por, a benzin melléktermékei, a policiklusos aromás szénhidrogének (PAH) a koraszülés rizikóját 30 százalékkal emelik. A mezőgazdaságban és az iparban használatos ammónium nitrát szintén növeli az esélyét, 21 százalékkal, a dízel gőz pedig 10 százalékkal.

A kutatók arra is figyelmeztetnek, hogy a veszélyesnek számító anyagok koncentrációja télen magasabb, mint nyáron - a nagyvárosok közül pedig a tengerpartnál fekvők illetve a vízpartiak a tisztábbak.

A tanulmány vezetője, Dr. Beate Ritz rámutatott, a légszennyezettséget korábban is kötötték már az alacsony születési súlyhoz és a koraszüléshez. Ez a tanulmány azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy a forgalomból származó PAH különösen aggályos.

A kockázat az ammónium nitrát részecskéknek és a szennyező anyagoknak köszönhetően nő, melyek negatívan befolyásolják a még meg sem született babák egészségét.

A Kaliforniai egyetem kutatói 100 ezer születést vizsgáltak abban a körzetben, ahol Los Angeles a legkiemelkedőbb az autókból származó légszennyezettség szempontjából.

Az Environmental Health című lapban publikált eredmény szerint a PAH, a benzin vagy dízel koncentrációjának megemelkedett szintje emeli a koraszülés esélyét.

Ezek a leghangsúlyosabbak, de természetesen a területre jellemző, iparhoz kapcsolódó szennyező anyagok is szerepet játszottak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.