4 helyen tartanak időközi önkormányzati választást

Ma választják a lefejelő polgármester utódját

Négy helyen tartanak ma időközi önkormányzati választást az országban: Nyírmihálydiban és Somogyacsán polgármestert, míg Fertődön és Újudvaron képviselőket is választanak.

2012.01.15 08:48MTI

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírmihálydiban két jelölt indul a polgármesteri tisztségért. A községben azért kell voksolást tartani, mert a település független polgármestere lemondott tisztségéről, miután őt tavaly októberben jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntette miatt - két évre felfüggesztve - tíz hónap börtönbüntetésre ítélte a megyei bíróság. A településvezető később bejelentette, hogy újraindul a tisztségért. Nyírmihálydi választásra jogosult 1350 polgára vasárnap reggel hat óra és este hét óra között, két szavazókörben adhatja le voksát.

Somogyacsán szintén lemondás miatt, négy független jelölt közül választhatnak új polgármestert a helyiek. A Somogy megyei település előző, független polgármestere tavaly októberben mondott le tisztségéről, mert a bíróság közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt jogerősen egy év börtönbüntetésre ítélte, két évre felfüggesztve az ítélet végrehajtását. A településvezető ugyanis tavaly tavasszal egy igali buszmegállóban "lefejelt" egy buszvezetőt, miután az rávillantott a lámpájával az útjába álló kocsijára. A településen 174 választásra jogosult adhatja le a voksát.

A Győr-Moson-Sopron megye Fertődön a képviselő-testület tavaly novemberben feloszlatta magát, mert nem tudtak együtt dolgozni a független polgármesterrel, ezért most településvezetőt és képviselőket is választanak a helyiek. A határidő lejártáig négy polgármesterjelölt (köztük az eddigi településvezető) adta le az induláshoz szükséges számú ajánlást, míg a hat képviselői helyre 16 jelentkező akadt.

A Zala megyei Újudvaron szintén önfeloszlatás miatt tartanak időközi polgármester- és képviselő-választást. A képviselők minősített többséggel döntöttek arról tavaly októberben, hogy feloszlatják a testületet, mert a többség nem tudott együtt dolgozni a polgármesterrel. A településvezetői tisztségért két független jelölt indul, a hat képviselői helyre összesen 18 jelölt van. A több mint ezer lakosú településen 834 választópolgár szerepel a névjegyzékben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.