Megkezdődött Verók István büntetőpere az FB-n

Tagadta bűnösségét a volt VI. kerületi szocialista polgármester

Tagadta bűnösségét Verók István volt VI. kerületi szocialista polgármester az ellene és 13 társa ellen egy Andrássy úti önkormányzati ingatlan 2004-es eladása kapcsán hűtlen kezelés vádjával a Fővárosi Bíróságon (FB) hétfőn indult büntetőperben.

2011.12.05 15:42MTI

Az ügyészség szerint legalább 128 millió forint vagyoni hátrányt okozott Terézvárosnak az adásvételi szerződés aláírásával a volt polgármester, az elidegenítés megszavazásával a szocialista és szabad demokrata képviselő-testületi tagok, illetve a törvényességi ellenőrzés elmulasztásával az aljegyző. A vád tartalmazza azt is, hogy a hatályos önkormányzati és lakásrendelettel, valamint az államháztartási törvény előírásaival ellentétesen jártak el a vádlottak, amikor pályáztatás nélkül elfogadták az önkormányzat számára kedvezőtlenebb ajánlatot. Mindezzel az ügyészség szerint a vádlottak megszegték vagyonkezelői kötelezettségüket, illetve a rendeltetésszerű gazdálkodás szabályait, és hűtlen kezelést követtek el.
   
A büntetőperben a VI. kerületi önkormányzat a vádlottakkal szemben 128 millió forintos polgári jogi igényt és annak kamatait kívánja érvényesíteni 2004-től.
   
Verók István a hétfői tárgyaláson kijelentette, hogy jogsértést nem követett el, a vád megalapozatlan, az pedig "sajnálatos mérföldkő a magyar igazságszolgáltatás történetében", hogy a kollektív bűnösség elvét próbálják alkalmazni képviselőkre a leadott szavazataik miatt.
   
Az elsőrendű vádlott a tárgyaláson a vádbeli cselekmények előzményeiről szólva elmondta: a rendszerváltás után az állam átadta az önkormányzatoknak az ingatlanokat, így került Terézvároshoz 1993-ban 70 műemléképület, ebből 38 az Andrássy úton. Az Országos Műemlékvédelmi Hivatal ugyanakkor előírta, hogy három éven belül el kell végezni az állagmegóvási munkálatokat, tíz éven belül pedig a műemlékvédelmi felújítást, amelyek összköltsége a kerületben több tíz milliárd forint lett volna. Erre viszont az önkormányzatnak nem volt pénze. Ráadásul a hivatal már korábban műemlékvédelmi megfontolásokból megtiltotta, hogy az ingatlanban lévő 18 lakást, illetve 12 nem lakáscélú helyiséget egyenként értékesítsék.
   
Verók elmondta, hogy az ő 2002-es polgármesterré választásáig a műemlékvédelmi feladatokat nem végezték el, így mint a városrész első embere, személy szerint másfél milliós bírságoló határozatot kapott a műemlékvédelmi hivataltól 2003-ban, ugyanakkor a terézvárosi önkormányzatot 3 milliárdos hiánnyal, illetve 6 milliárdos igazolt és 4 milliárdnyi közvetett vagyonvesztéssel vette át az előző vezetéstől.

A volt szocialista politikus elmondta, hogy mindeközben hiába próbáltak az EU-tól, mint csatlakozás előtt álló ország egyik önkormányzata, illetve az Andrássy út világörökséggé nyilvánítása kapcsán az UNESCO-tól, az ENSZ szakosított szervezetétől, valamint a fővárosi önkormányzattól pénzt szerezni műemlékvédelemre. A számos sikertelen próbálkozás után következett az ingatlanok értékesítése. Előbb itt is azzal próbálkoztak, hogy csupán a tetőtereket adják el, és a befolyt összegből végzik el a szükséges felújításokat, ám erre a műemlékvédelmi hivatal csak úgy adott engedélyt, ha a tetőtéri lakások nem az utcára néznek, így viszont nem találtak befektetőt.
   
A pályáztatás elmaradásával kapcsolatban a volt polgármester arról beszélt, hogy akkoriban mintegy 840 millióra becsülték a vádbeli ingatlan műemlékvédelmi szempontból megfelelő rekonstrukciójának költségeit, ami a tapasztalatok szerint akár a két milliárdot is elérhette volna, hiszen jelenleg is van olyan folyamatban lévő, 2 milliárdosra becsült műemlékvédelmi felújítás, ami már 6 milliárdnál tart. További bizonytalansági tényező egy lakott ingatlan értékesítésénél a bérlők kiköltöztetésének költsége, hiszen ehhez megegyezésre kell jutni a jogszerűen bentlakókkal. Ilyen bizonytalan körülmények között viszont Verók szerint képtelenség volt a lakott, műemléki ingatlan eladására pályázatot kiírni.
   
"Nem úri huncutság, hanem szigorú gazdasági szükségszerűség volt az Andrássy út 47. eladása" - jegyezte meg Verők, aki azt is hozzátette: sem az önkormányzat szakapparátusa, sem a Közigazgatási Hivatal nem emelt szakmai, törvényességi kifogást, csupán 2005-ben az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelezte, hogy az államháztartási törvénnyel nincs összhangban az értékesítés, de az eredeti állapot helyreállítását az ÁSZ sem kérte.
   
Verók István a tárgyalás szünetében újságírók előtt beszélt arról is, hogy a vádbeli cég 150 milliós vételi ajánlatánál nem kaptak jobbat, de szerinte akár egy forintért is el lehetett volna adni a vádbeli ingatlant.
   
Az eredetileg géplakatos, gépjárműszerelő, tanárképző főiskolai diplomát is szerzett 61 éves elsőrendű vádlott jelenleg nyugdíjas, jövedelme 238 ezer forint.

A vádbeli cselekmények idején, és jobbára még másfél évvel ezelőtt is polgármesteri, alpolgármesteri, illetve önkormányzati, esetenként parlamenti képviselői megbízatásokat betöltő vádlottak a hétfői tárgyalás kezdetén - egyetlen kivétellel - nem járultak hozzá ahhoz, hogy a sajtó róluk bármiféle kép-, illetve hangfelvételt készítsen, azzal a hivatkozással, már nem közszereplők.
   
A vádlottak mind szabadlábon védekezhetnek. A büntetőper decemberben a vádlottak meghallgatásával folytatódik, a tanúkra várhatóan februárban kerül majd sor.
   
A vádlottak között van Verók István korábbi terézvárosi szocialista polgármester mellett tizenkét volt MSZP-s, illetve SZDSZ-es  önkormányzati képviselő, így például Fürst György volt alpolgármester, Kékesi Tibor volt szocialista országgyűlési képviselő, továbbá a bűnsegédi magatartással vádolt egykori kerületi aljegyző. A vádlottak szabadlábon védekezhetnek.
   
A terézvárosi ingatlanokkal kapcsolatban további büntetőeljárások is folyamatban vannak különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.