Oszlatna a polgármester - mEggyes, leülhetsz?

Őskáosz: Tétényi Éva levelét megírta

"Őskáoszként" értékeli a jelenleg kialakult helyzetet Esztergom polgármestere, aki hétfőn levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, Navracsics Tibor közigazgatási miniszterhez, Paczolay Péter alkotmánybírósági elnökhöz, továbbá kedden a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság elnökéhez.

2011.12.14 08:46MTI

A kormányfőtől azt kérte, hogy az Ab-döntés nyomán kezdeményezze az esztergomi képviselő-testület feloszlatását az országgyűlésben - tájékoztatta Tétényi Éva (független) szerdán.

Mint arról korábban beszámoltunk, az Alkotmánybíróság visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a város adósságrendezésének alapját jelentő reorganizációs tervet. Ezt a polgármester szerint törvénytelenül tartott testületi ülésen, a város vezetőjét és az ellenzéket kizárva fogadta el áprilisban a helyi Fidesz-frakció. Ugyanakkor a tervezet megsemmisítése megkérdőjelezi a teljes adósságrendezést - hangsúlyozta Tétényi Éva.

A Navracsics Tibor közigazgatási miniszternek küldött levélben azt kérte: járjon közben a kormánynál, hogy normalizálódjon az esztergomi helyzet, amely - Tétényi véleménye szerint - csak a képviselő-testület lemondásával vagy feloszlatásával érhető el.

Az AB döntésével kapcsolatban Paczolay Péternek, a testület elnökének küldött levelében a polgármester arról kér jogi állásfoglalást, hogy az AB-határozat hogyan érinti a jogerősen lezárult adósságrendezési eljárást, ki, milyen indokkal, hol kérhet jogorvoslatot.

Tétényi Éva, szintén az AB-döntésére reagálva kedden levelet küldött a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság elnökének, kérve a bíróság azonnali intézkedését az adósságrendezési eljárással kapcsolatban. Mint fogalmaz: "Mivel a megyei bíróság végzésében szereplő rendeletet visszamenőleges hatállyal semmisítette meg az Alkotmánybíróság, így a döntés meghozatalában jelentős elhatározásokat tartalmazó jogszabályhely vált semmissé. Kérdés, hogy az erre alapuló egyezség végrehajtása folytatható-e, és ennek milyen jogi alapjai vannak, illetve a jogerősen lezárt eljárás semmissé válik-e azáltal, hogy a hivatkozott rendelet megsemmisült. Milyen lehetőség van arra, hogy az eredeti állapot visszaállításával új eljárás induljon, illetve a végrehajtás során okozott jelentős anyagi kár okozásáért kinek a felelőssége várható el?"

Szerdán egyébként megkezdődik a város intézményeinek átadása az államnak - mondta el a polgármester.

Tizenkét önkormányzati fenntartású intézmény vagyona, vagyoni értékű joga, továbbá az intézményekkel kapcsolatos alapítói, fenntartói jogok és kötelezettségek szállnak az államra, s ezeket az állam tartozásukkal együtt veszi át. Az önkormányzat, az államkincstár és a megyei kormányhivatal szakembereinek közreműködésével kezdődő átadási folyamatot az év végéig kell befejezni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.