És még tovább nőhet

55 milliárd forintos közlekedésbiztonsági program indul

Kivitelezési szakaszban van a személyi sérüléses közúti balesetek megelőzését segítő 55 milliárd forintos közlekedésbiztonsági program - mondta el Schváb Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlekedésért felelős helyettes államtitkára egy szakmai konferencián szerdán Budapesten.

2013.02.07 13:43MTI

Az első ütemben előkészített további fejlesztések megvalósításával a programra fordítható összeg 72 milliárd forintra nőhet - közölte az államtitkár.

Schváb Zoltán kiemelte: a csomag a hazai közlekedéspolitika egyik legfontosabb kezdeményezése, első alkalommal különítettek el közlekedésbiztonsági célokra ilyen jelentős összeget.

A projekt uniós támogatással, az Új Széchenyi Terv Közlekedés Operatív Program (Közop) keretében valósul meg. A pénzből egyebek mellett körforgalmakat alakítanak ki, biztonságosabbá tesznek számos vasúti átjárót, gyalogátkelőt és buszöblöt. A munkák a tervek szerint 2015 második felére fejeződnek be.

A közúti közlekedési rendszerek infrastruktúrájának kialakítása jelentős mértékben meghatározza az útbiztonságot. A fejlesztések eredménye a várakozások szerint megmutatkozik majd a baleseti statisztikai adatok további javulásában - hangsúlyozta Schváb Zoltán.

A tételes projektlista a közútkezelők, a vasúttársaságok és a rendőrség szakembereinek javaslatai alapján állt össze. Az NFM az előkészítés és a tervezés mellett a megvalósítást is az érintett társaságokra kívánja bízni.

Szalóki Flórián, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) nemzetközi elnökhelyettese egyebek mellett elmondta: ha ez a közlekedésbiztonsági program eredményes, akkor jó minta lehet a 2014-2020-as uniós költségvetési időszakra.

A program kedvezményezettjei az Állami Autópálya Kezelő Zrt., a Magyar Közút NZrt., a MÁV Zrt., a GySEV Zrt., illetve konzorciumi formában a Belügyminisztérium, az Országos Rendőr-főkapitányság, valamint a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.