Akár 2 milliárd dollár összeget is elérheti

Tízéves futamidejű lehet a magyar dollárkötvény

Magyarország kétmilliárd dollár értékben bocsáthat ki dollárkötvényt a hét második felében, azt követően, hogy kedden befejeződnek a magyar hatóságok és a befektetők közötti találkozók.

2013.02.04 19:56MTI

Egy alapkezelő úgy fogalmazott: "a roadshow-t úgy hirdették meg, hogy nem tesznek ajánlatot, így már csak szerdáig kell várnunk egy ajánlatra". Hozzátette: piaci szereplők 5-10 év lejáratú, akár 2 milliárd dollár összeget is elérő dollárkibocsátásra számítanak.
   
Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) január közepén jelentette be, hogy több pénzintézetet is felkért kötvénypiaci befektetői találkozók megszervezésére Európában és az Egyesült  Államokban.
   
A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó források szerint valószínűbb, hogy 10 év lejáratú kötvényeket ajánl fel vételre a magyar adósságkezelő, hiszen a hosszabb lejárat - a teljes adósság lejárati struktúráját tekintve - jobban ellensúlyozná az egyre rövidebb átlagos lejárattal bíró forintadósság szerkezetét.
   
"Valószínűleg 10 éves dollárkötvényt próbálnak meg kibocsátani, és ezt 5,25-5,5 százalék közötti hozamszint mellett kell megtenniük, hogy sikeres legyen a kibocsátás" - mondta Will Nef, az UBP alapkezelője. "Az 5,25 százalék a minimum, és ha sokat akarnak eladni, akkor többet kell majd fizetniük" - tette hozzá.
   
A Reuters közlése szerint a Magyarország által 2011 márciusában kibocsátott, 2021 március lejáratú dollárkötvénnyel 5 százalékos hozamszinten kereskedtek hétfőn a másodpiacon.
   
Az ÁKK által decemberben közzétett, ez évre vonatkozó kibocsátási terv szerint az idén 5,1 milliárd eurónyi devizaadósság jár le, amelyet 4-4,5 milliárd eurós devizakibocsátással, illetve a lakossági eurókötvény (PEMÁK) 400 millió eurós és a nemzetközi pénzügyi szervezetektől kapott további 400 millió eurós forrásbevonással kíván finanszírozni.
   
Az ÁKK azonban január közepén jelezte, hogy új sorozatot indít a PEMÁK lakossági eurókötvényből, mivel az értékesítés már elérte az 1 milliárd eurót. Az adósságkezelő akkor hangsúlyozta, hogy a PEMÁK kibocsátása és sikeres értékesítése nem helyettesíti a nemzetközi tőkepiacon történő megjelenést.
   
A szervezet jelezte, a tőkepiaci kibocsátások időzítését és devizanemét a piaci helyzet alapján határozza meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.