Levegőszennyezőkre vadásznak Kínában

Speciális mikrobuszokkal mérik a légszennyezést Pekingben

Speciális mikrobuszokkal mérik Pekingben az autók okozta környezetszennyezést. A különleges lézeres mérőberendezéssel felszerelt kisbuszok az út szélén állva kevesebb mint egy másodperc alatt képesek megmérni a mellettük elhaladó járművek széndioxid-kibocsátását.

2008.04.10 08:40MTI

A méréssel egy időben a jármű rendszámát is lefényképezik, a környezetvédelmi szabályokat megsértő járművek vezetőit a járőrök nyomban félreállítják, és 100 jüanra (mintegy 2300 forintra) bírságolják.

A kínai fővárosban egyelőre három mérőkocsit állítottak forgalomba, de a tervek szerint 2008 végéig összesen tíz mikrobusz járőrözne, amelyeket jövőre további 12 járművel egészítenének ki. A mikrobuszok ára nem elhanyagolható, darabja mintegy 1,3 millió jüan (30 millió forint).

Az olimpiai játékokra készülő Pekingben márciustól már csak az Euro IV szabványnak megfelelő személyautókat hozhatják forgalomba, a városi közlekedésben résztvevő buszokra és tehergépjárművekre július elsejétől vonatkozik a korlátozás.

Pekingben jelenleg több mint 3,1 millió gépjármű van forgalomban, számuk 1000-1200 darabbal növekszik naponta. A tisztább levegő érdekében eddig 79 ezer taxit cseréltek le. A város vezetése azonban továbbra sem kívánja követni Sanghaj példáját, ahol csak árverés útján, több mint 1 millió forintnyi összegért lehet rendszámhoz jutni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.