Az ország északi részén nehéz a helyzet

Több mint 19 ezer embert kellett kitelepíteni Csehországban

Több mint 19 ezer embert kellett szerda délelőttig kiköltöztetni otthonából az árvíz miatt Csehországban. Prágában lassan rendeződnek a viszonyok, ám az ország északi része nehéz órákat él át.

2013.06.05 13:06MTI
Fotó: MTI

A legújabb jelentések szerint lassult az Elba folyása, így a víz tetőzésére csak éjjel valószínűsíthető. Kritikus a helyzet Ústí nad Labemben és Decínben, ahol a kikötőből elszabadult és a folyóba került két hatalmas, de üres gáztároló ciszterna. 

Ezeket jelenleg Németország fele viszi az ár. A veszélyre szirénák figyelmezetik a településeket. Ústíban víz alatt van a Strekov nevű külváros, több ezer háztartásban nincs villany, mert az áramszolgáltatók biztonsági okokból kikapcsolták az áramelosztókat. Ez az oka annak is, hogy reggel leálltak a városban a trolibuszok. 

Lovosicében a legújabb jelentések szerint inog a Lovchemie nevű nagy helyi vegyi üzemet védő mobilgát. Magát az üzemet már vasárnap kiürítették, de ha elárasztaná a víz, hatalmas károk keletkeznének. A 2002-es árvíz idején az ár 200 millió koronás kárt okozott a gyárnak. 

A tulajdonosok és a helyi illetékesek most azt tervezik, hogy önként, célirányosan beengedik a vizet a gyár területére, hogy így csökkentsék a várható károkat. A Moldva és az Elba összefolyásánál fekvő Melník kikötőjében éjjel óta egyre erősebben szivárog a víz a gátakon keresztül. Félő hogy azok nem bírják ki a nyomást, és átszakadnak. 

A kikötőt ugyan kiürítették, és nem működik, de elárasztása esetén komoly anyagi károkkal kellene számolni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.