Árvíz

Csehország: 5,3 milliárd korona az árvíz okozta károk felszámolására

"Ezek a minimális összegek. Természetesen tudom, hogy jóval többre lesz szükség, s a kormány jóvá is hagyja majd ezeknek a pénzeknek a kiutalását".

2013.06.05 03:42MTI
Fotó: MTI

A cseh kormány 5,3 milliárd koronát fordít az árvíz okozta károk felszámolására - közölte Petr Necas miniszterelnök kedden este a közszolgálati televízióban. "Négymilliárd koronát az idei költségvetésből, míg 1,3 milliárdot az állami közlekedésfejlesztési alapból biztosítunk a károk felszámolására" - mondta Necas, aki a nap folyamán meglátogatta az árvíz sújtotta észak-csehországi régiót.

"Ezek a minimális összegek. Természetesen tudom, hogy jóval többre lesz szükség, s a kormány jóvá is hagyja majd ezeknek a pénzeknek a kiutalását" - fejtette ki Necas, hozzátéve, a kormány szerdai ülésén foglalkoznak ezzel a kérdéssel. A kormányfő arra számít, hogy bizonyos javaslatokkal a környezetvédelmi és a mezőgazdasági minisztérium képviselői is előállnak. Necas megerősítette: azonnal tárgyalásokat kezdeményeznek Brüsszellel, hogy Csehország segítséget kaphasson az Európai Unió szolidaritási alapjából is. Az igényelt összeget azután pontosítják, hogy az árvíz után befejeződik a kárfelmérés.

Az Európai Unió már jelezte, hogy kész segítséget nyújtani az árvíz sújtotta Csehországnak, Ausztriának és Németországnak. A cseh kormány az árvíz miatt vasárnap este szükségállapotot hirdetett ki az ország majdnem egész területére, s jóváhagyott egy azonnal használható 300 millió koronás segélyalapot is. A miniszterelnök szerint ezt az alapot is meglehet növelni.

A munkaügyi és népjóléti minisztérium közölte, hogy költségvetéséből a káreltakarítási munkákra 100 millió koronát különített el. A kormánydöntés alapján azok a személyek, akik az árvíz következtében elveszítették vagyonukat, egyszeri, legfeljebb 51 ezer koronás támogatást kaphatnak. A csehországi árvízkárok mértéke még nem ismeretes. Becslések szerint már most több milliárd koronáról van szó.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.