Árvíz

Árvíz fenyeget Prágában és Csehországban

"A helyzet komoly. A Moldván jelenleg másodpercenként 700 köbméter víz folyik át Prágában, s valószínű, hogy a déli órákban ez már 1100 köbméterre emelkedik".

2013.06.02 11:25MTI
Fotó: MTI

Árvízveszély alakult ki néhány csehországi régióban és Prágában a hét végére a hosszan tartó kiadós esőzések következtében. A természeti csapás vasárnapra legalább három ember életét követelte, további hármat eltűntként tartanak számon.

Egy nőt a Prágától 30 kilométerre délre fekvő Trebenicében holtan találtak elöntött faházában. Egy embert az áradás sodorta törmelék beszorított a házába, a tűzoltóknak kellett kimenteni. Két férfi evezés közben tűnt el a Prágától délnyugatra lévő Hlasna Trebannál, a megáradt Berounka folyón.

A cseh fővárosban vasárnap reggel másodfokú árvízkészültséget hirdettek ki. A Moldva-partján a város több részén - Radotín, Zbraslav, Modrany, Kampa, Liben - mobil gátakat kezdtek építeni. A vízbetörés veszélye miatt a nap folyamán lezártak nyolc prágai metróállomást, amivel gyakorlatilag leállt a forgalom a három metróvonal egyikén.

A Moldva vízhozama reggeltől kora délutánig megduplázódott, másodpercenként 700 köbméterről 1550 köbméterre nőtt, de Tomás Hudecek ideiglenes megbízott polgármester szerint várhatóan tovább nő még, egészen 2500 köbméterig.

Csehországban vasárnap is szünet nélkül esett az eső. Az ország északi, hegyvidéki területein az elmúlt napok felhőszakadásaiban több mint 70 milliméter csapadék hullott.

Petr Necas miniszterelnök délután aggodalmát fejezte ki, hogy "a legrosszabb még hátravan". Közölte ugyanakkor, hogy minden a mentésbe bevonható szervezetet mozgósítottak, és biztosította a lakosságot, hogy "senki sem marad magára a természeti csapással szemben". Prágában egyelőre a hadsereg kétszáz katonája vesz részt a védekezésben.

Az autóforgalmat is több helyen korlátozni kellett a fővárosban, ezért a hatóságok arra szólítottak fel mindenkit, hogy ne utazzon Prágába, akinek nem feltétlenül szükséges.

Közben befogadóközpontokat létesítenek, és autóbuszokat mozgósítottak, hogy szükség esetén evakuálni tudják a lakosságot az árvíz fenyegette városrészekből. Szinte biztosnak látszik már, hogy ki kell majd üríteni az óvárosi Na Frantisku kórházat. Az árvíz várható rombolása miatt egyes helyeken már le kellett zárni a gázvezetékeket.

A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban további kiadós esőzésekre lehet számítani szinte az egész országban.

Csehország 11 évvel ezelőtt, 2002 augusztusában élte át történetének legsúlyosabb árvizét, amely 14 megyéjéből 10-et sújtott, területének harmadát érintette, több mint 800 települést öntött el, 17 ember halálát okozta. Az árvíz akkor a prágai metró 51 állomásának mintegy felében súlyos károkat okozott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.