Második napja zárva az A8-as

Merkel segítséget ígért az árvíz károsultjainak

Passauban a Duna hétfőn este tetőzött 12,98 méteres vízállással, ami ötszáz éve a legmagasabb szint.

2013.06.04 15:18MTI

Pénzügyi gyorssegélyt ígért kedden a Németország déli és keleti részén pusztító árvíz károsultjainak a német kancellár.

Angela Merkel a bajorországi Passauban elmondta: a szövetségi kormány első intézkedésként 100 millió eurót különít el az árvízkárosultaknak. A pénzt igyekeznek minél gyorsabban, bürokratikus eljárások nélkül eljuttatni a rászorulókhoz.

Passauban a Duna hétfőn este tetőzött 12,98 méteres vízállással, ami ötszáz éve a legmagasabb szint. A vízállás azóta óránként több centiméterrel csökken. A Duna regensburgi szakaszán viszont, ahol a Duna a Regen folyóval találkozik, továbbra is kritikus a helyzet, a Regensburg és Passau közötti Deggendorf járás területén pedig átszakadt egy gát. A Duna medréből kiáradó víz egyelőre nem öntött el lakott területet. A folyók áradása a közlekedésben is fennakadást okoz, a bajor-osztrák határvidéken átvezető egyik legfontosabb útvonal, a München és Salzburg közötti A8-as autópálya Chiemsee térségében második napja zárva van.

Szászországban és Szász-Anhalt tartományban az Elbán és mellékfolyóin levonuló árhullám miatt sokfelé vészhelyzet alakult ki. Drezdánál az Elba vízszintje június elején általában 2 méter körül van, kedden reggel viszont már 7,37 méteres vízállást mértek, pedig a folyó csehországi szakaszáról még nem is érkezett meg az árhullám.

A védekezést a Bundeswehr négyezer katonája, a katasztrófavédelem kétezer munkatársa, és hatszáz rendőr is segíti.

Németországban májusban a sokévi átlag 178 százalékának megfelelő mennyiségű csapadék hullott. Az esős időjárás június első napjaiban is folytatódott, de kedden már csak szórványos záporok, zivatarok várhatók az árvízzel fenyegetett térségekben

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.