Árvíz

Kilencszáz katona az észak-dunántúli gátakon

Mintegy kilencszáz katonát vetnek be keddtől az árvízi védekezésben - közölte az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Éduvízig).

2013.06.04 13:13MTI
Kép: MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred

A közleményben utaltak arra, hogy a Belügyminisztérium a térségben az esztergomi, a Komárom-Almásfüzítő, a Vének-Dunaremete, a Dunaremete-Rajka, a Vének-Dunaszentpál és a Mosoni-Duna-Rábca árvízvédelmi szakaszon léptetett életbe rendkívüli készültséget.

Jelenleg a töltéseket magasítják, homokzsákokat töltenek, az árvízzel veszélyeztetett településeken a vízügyi szervektől átvezényelt műszaki felelősök koordinálják az előkészítő és a védekezési munkákat. Az építési projektek által érintett védműveken továbbra is a kivitelezők részvételével folyik a védekezés a vízügyi szervek felügyelete mellett. Folyamatosan érkeznek a szakemberek más vízügyi igazgatóságoktól.

A tájékoztatás szerint a veszélyeztetett területen forgalomkorlátozásra és hídlezárásokra kell számítani. Korábbi információk szerint várhatóan a Rábán átívelő győri hidat védekezési munkálatok, a Vámosszabadinál a Duna fölött futó hidat pedig azért lehet szükséges lezárni, mert a 2002-es árvíz idején - az akkorihoz hasonló helyzet kialakulását prognosztizálják a szakemberek - víz alá került az útpálya, így most sem lesz járható a szakasz.

Az Éduvízig közleménye szerint az elmúlt 24 órában a Duna vízgyűjtő területén már nem volt jelentős csapadék, de a napokban elsősorban a hegyvidéki vízgyűjtőkön átlagosan 5-10 milliméternyi eső hullhat. A Duna felső szakaszán az árhullám csúcsa a kedd reggeli adatok alapján Linz felett van, itt még árad a folyó.

Nagybajcs térségében az áradás folyamatos, hétfő este lépte át a folyó itt a harmadfokú készültség szintjét. Szerda reggelre itt - folyamatos emelkedés mellett - 720-740 centiméteres állást várnak a szakemberek. Győrnél a vízmagasság elérte az első fok szintjét, azaz az 500 centimétert; a vízállás egy nap alatt 120-140 centivel nőhet, a csúcs pedig 850 centiméter lehet - tudatták.

A prognózis szerint az árhullám magassága Komáromnál és Esztergomnál jelentősen meg fogja haladni a harmadfokú készültség szintjét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.