Árvíz

Rendkívüli árvízvédelmi ülés Budapesten

Döntöttek a Védelmi Bizottság Operatív Törzs felállításáról, amely többek között a védekezéssel kapcsolatos legfrissebb információk napi többszöri frissítésével, lakossági tájékoztatással és az önkéntesek bevonásának ütemezésével foglalkozik.

2013.06.04 22:50MTI
Fotó: MTI, további képekért kattintson a fotóra!

Rendkívüli árvízvédelmi ülést tartottak kedd este a fővárosi kormányhivatalban - tudatta a kormányhivatal sajtófőnöke az MTI-vel. A fővárosban 20 helyszínen folyik a védekezés. Szivák Bernadett sajtófőnök közlése szerint Budapest Főváros Védelmi Bizottsága a rendkívüli ülésen kihirdetett veszélyhelyzetből következően átvette az árvízvédelmi védekezés irányítását, amielyet a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósággal (FKI), a Helyi Védelmi Bizottságokkal, a civil szervezetekkel, a mentőszolgálatokkal és az önkormányzatokkal együttműködve lát el.

Döntöttek a Védelmi Bizottság Operatív Törzs felállításáról, amely többek között a védekezéssel kapcsolatos legfrissebb információk napi többszöri frissítésével, lakossági tájékoztatással és az önkéntesek bevonásának ütemezésével foglalkozik. A fővárosban 20 helyszínen folyik nagy erőkkel a védekezés, két kiemelt terület a Margitsziget és a Római part. A Margitszigeten megkezdték a védmű kiépítését, ahová 3 ezer köbméter homokot és 300 ezer homokzsákot vittek ki.

A közlemény szerint a rendkívüli ülésen Pesti Imre, a Védelmi Bizottság elnöke azt mondta: ugyan a helyi védelmi bizottságok gyakorlatok révén már felkészültek a kialakult helyzetre, "most komoly vizsgát kell tenniük éles körülmények között". Varga Ferenc dandártábornok, a Védelmi Bizottság elnökhelyettese tájékoztatta a bizottságot, hogy a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján regisztrációs felületet hoztak létre az önkéntes közreműködők jelentkezéséhez.

Orbán Viktor déltől Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megye egészére, valamint Pest megye és a főváros egyes területeire veszélyhelyzetet hirdetett ki. Ez Budapesten Duna-part menti területekre - az I., a II., a III., a IV., az V., a IX., a XI., a XIII., a XXI. és a XXII. kerületre - érvényes. Budapesten kedd este 7 órás adatok szerint 639 centiméterre nőtt a vízállás. A fővárosban a tetőzés előreláthatólag vasárnap lesz 875 centiméteres vízállásnál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.