Anyja és nagyanyja egyben egy nő 4 gyereknek

Hivatali hajcihő: Nem anyakönyvezték a halott férfi gyerekeit

Egyszerre anyja és nagyanyja is egy nő a kétszer két ikernek, akik 1 nap eltéréssel látták meg a napvilágot. Apjuk már a fogantatáskor halott volt, a hivatal pedig nem akarja őket anyakönyvezni.

2011.06.08 17:29ma.hu

Egyszerre lett anyja és nagyanyja egy oroszországi nő négy gyermeknek, akiket két béranya hozott világra egyetlen nap eltéréssel, de sorsuk egyelőre tisztázatlan: az illetékes hivatal nem hajlandó anyakönyvezni a piciket.

A gyermekek biológiai anyja ugyanis az 58 éves Lamara Kelesheva, apjuk pedig a nő 26 éves korában elhunyt fia. Mihail azért konzerváltatta a spermáit, mert 2005-ben rákos daganatot találtak nála, és szinte biztos volt, hogy a kemoterápia és a sugárkezelés után többé képtelen lesz gyermeket nemzeni.

A fiatalember azonban a kezelések ellenére is alulmaradt a rákkal vívott küzdelemben, így anyjának csupán néhány milliliter spermium maradt gyermekéből. Ekkor fogant meg benne az ötlet, hogy imádott fia génjeit hogyan vihetné mégis tovább: az orvosként dolgozó nő mesterséges megtermékenyítéssel összehozta a saját petesejtjeit fia spermáival, majd béranyát keresett a magzat kihordására.

A négy baba (Fotó: rt.com)


A családon belüli kísérletek kudarcba fulladtak, de végül két idegen nőnél sikeres volt a beültetés és mindkettejükben ikrek kezdtek fejlődni, majd 1 nap eltéréssel megszületett a 2x2 gyermek: három kisfiú és egy kislány.

Bár az újdonsült kis-nagymama nem fiatal, elmondta, csak unokatestvérből 46-an segítik majd felnevelni a piciket, így nem aggódik a jövőjükkel kapcsolatban. Annál inkább van miért aggódni a jelenükről: a hivatal úgy véli, béranyát csak házaspárok vehetnek igénybe, ezért a négy gyereket nem hajlandók anyakönyvbe venni.

Kelesheva bírósághoz fordult a döntés ellen, ami a joghézag miatt ugyan törvényes, ám biológiai anyaként ugyanolyan joga van a saját nevét szerepeltetni a kicsik anyjaként, mint a béranyáknak. "A döntés így csak egy félreértés" - nyilatkozta egy szakértő a Komszomolszkaja Pravdának.

Lamara mindazonáltal nem az első olyan nő Oroszországban, aki egyszerre lett anyja és nagyanyja is a gyermekének, csakhogy 2005-ben is és 2010-ben is mindössze 1-1 fiúcska született, nem pedig egyszerre négy.

A hírek arról nem szólnak, hogy ott milyen vérségi kapcsolat állt fenn a gyerekek és szüleik között, illetve hogy ott is efféle akadály hárult-e az anyakönyvezési procedúra elé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.