Felkészülni a váratlanra

Túlélő-forgatókönyv igazi végítélethez

Az állítólagos maja apokalipszis miatt a világ számos pontján kezdtek az emberek őrült készülődésbe, hogy valahogyan biztosítsák a túlélésüket. A ma.hu kidolgozta a szükséges forgatókönyveket a világvégére történő felkészüléshez.

2012.12.10 08:33Konrád - ma.hu

A kritikus 72 óra

Rövidtáv alatt a 3 naptól egy hétig terjedő időintervallumot értjük. Egy nagyobb természeti katasztrófa esetén többnyire nincs szükség ennél hosszabb időre, hogy az állam visszaszerezze a kontrollt az érintett területek felett. A felkészüléskor egy olyan helyzetet kell szem előtt tartani, amikor előfordulhat, hogy az ember napokra elszakad a külvilágtól. Erről itt olvashat bővebben >>>

Ha a hirtelen bekövetkező katasztrófa vagy más, az életünket gyökeresen megváltoztató esemény hatásai nem néhány napban mérhetőek, akkor jön jól, ha az ember közép vagy hosszú távra is felkészült.

Középtávon, azaz egy héttől néhány hónapig terjedő időintervallumban a túlélés már sokkal nehezebb, mint kibírni azt, hogy pár napig nincs gáz, villany és áram. Ha néhány napon belül nem áll helyre az államigazgatás, akkor az embernek többre lesz szüksége, mint a spájzban elraktározott néhány konzerv és kétszersült. Ebben a helyzetben természetesen a kertes házban élők jobb helyzetben vannak, mint a panelházak lakói. Ezen a komplikált helyzeten segíthet, ha megfogadjuk a túlélés egyik alapszabályát: egy csoportnak mindig jobbak az esélyei, mint egy magányos embernek. Azok, akiknek nem áll rendelkezésükre kellően nagy terület a megfelelő mennyiségű készlet felhalmozására, jól teszik, ha a felkészülés első szakaszában összeszedik a megfelelő csapatot. Ezzel megoszlanak a tárolási feladatok és sikerül eleget tenni a legfontosabb szabálynak is.

A demokrácia nem megoldás

Minél sokrétűbb a csoport tagjainak tapasztalta, képzettsége annál inkább nő az esély a túlélésre. Ugyan a barátait megválogathatja az ember mégsem valószínű, hogy minden szakterületet képesek leszünk lefedni. Ráadásul ilyen helyzetekben elmondható, hogy gyakran fordul a kocka, és a mai nagy presztízsű vagy felkapott szakmák kevesebbet érnek a többinél. zombi apokalipszis idején a marketing menedzserek kevés hasznot hajtanak a csoportnak, egy poszt-apokaliptikus világban a válóperes ügyvédek vagy a web-programozók iránti kereslet is igen csekély lesz.

A demokrácia szép dolog, de mikor egy csoport túléléséről van szó akkor nem biztos, hogy az egy ember egy szavazat a legjobb berendezkedés. A csoportnak vezetőre van szüksége, akit ugyan meg lehet választani demokratikus úton, és igyekezhet mindenki véleményét kikérni és megfontolni, de vannak olyan helyzetek, amikor nincs idő megvitatni minden kérdést, és azonnal kell cselekedni, gondolkodás nélkül.

Mint arról már szó volt a rövid távú felkészülés elsősorban olyan nem várt helyzetekre vonatkozik, mint például egy természeti katasztrófa. De függetlenül attól, hogy váratlanul üt be a mennykő, azért mindennek megvan a matematikai esélye. Hazánkban előfordulhat hirtelen lezúduló, nagymennyiségű csapadék - ami után esetleg árvíz jön - de szinte biztosan nem kell hurrikánra vagy szökőárra számítani. Kicsi utánajárással és számolgatással nagyjából körvonalazni lehet mi az, amire fel kell készülni.

Ölj vagy megöletsz

A közép és hosszú távú felkészülés azonban más tészta. Itt már valóban nem várt eseményekről van szó, aminek következtében előfordulhat az államigazgatás összeomlása, szükségállapot bevezetése vagy más, még ennél is komolyabb szituáció. Lehet ez egy járvány vagy esetleg felkelés, polgárháború. Ami közös bennük, hogy nagy valószínűséggel nem néhány napot kell kibírni saját magunkra támaszkodva, hanem véres valósággá válik a sokszor ok nélkül emlegetett élet-halál harc.

Elsősorban szükség lesz egy olyan helyre, ahol a csoport menedéket lel, és amit képesek megvédeni. Nem feltétlenül kell Mad Max-féle szituációra gondolni, de tény, hogy vészhelyzetben az emberek nem sokat moralizálnak, hogy a saját túlélésük érdekében elvegyék-e – akár erőszakos úton - azt ami a másé.  Itt már komolyan felmerül a fegyverkezés kérdése, hiszen a fosztogató, gyilkoló bandáktól nem puszta kézzel fogjuk megvédeni magunkat és szeretteinket.

A készletek felhalmozását már jó előre meg kell fontolni és precízen megszervezni. Érdemes több hónapra számolni, figyelembe venni az évszakok változását és nem csak a legszükségesebbeket, hanem olyan dolgokat is tartalékolni, amivel akár hosszabb távon is biztosíthatjuk a túlélést.

Hogy mennyire hosszú távon, nos, azt a körülmények határozzák meg. Elképzelhető, hogy a csoportnak hosszú évekre be kell rendezkednie önfenntartásra, de az is lehet, hogy a maroknyi túlélő közé tartozunk és a mi feladatunk lesz újjáépíteni az emberi civilizációt. Hosszú távra igazán csak úgy tud felkészülni az ember, ha megfelelő mennyiségű tudást halmoz fel, kellően nagyszámú - és sokrétű képességgel rendelkező emberből - álló csoportot képes verbuválni.

Egy totális atomháború, idegen invázió vagy beköszöntő jégkorszak esetén a túlélés esélyei nagyon leromlanak. Ilyenkor csakis az emberek tudására, leleményességére és alkalmazkodóképességre lehet számítani, hogy a fajunk fennmaradjon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.