Túlélőkészletek és pokoltúrák

Világvége hisztéria ragadja magával egyre jobban a Földet

Oroszországban és néhány szomszédos államban már nagyon készülnek a végítéletre. Az utazási irodák a pokolba vagy a mennybe szóló utazásokat hirdettek meg, az emberek pedig élelmiszert és benzint halmoznak fel. A hatóságok eközben tagadják a világvégét abban a reményben, hogy az apokalipszis-láz lenyugszik.

2012.12.01 17:24Konrád - ma.hu

Azoknak, akik a végítéletre várnak, mindössze három hetük van a felkészülésre, mielőtt a maja naptár által december 21-ére jósolt világvége bekövetkezik. Oroszország-szerte emberek ezrei töltik fel a spájzokat és az erkélyeket ennivalóval, üzemanyaggal és egyéb készletekkel, amikre katasztrófa idején van szükség. Egyesek elhagyják a városokat, mivel az a  pletyka járja, a lakott településeken nem lehet majd túlélni a világvégét.

Az egyik legnépszerűbb forgatókönyv szerint december 21-én a Nap egy vonalba kerül a Tejútrendszer közepével, ami totális sötétséget, valamint egy sor természeti katasztrófát okoz majd a Földön. Oroszországban és Ukrajnában többféle világvége túlélőkészleteket kínálnak. A szibériai Tomskban a „Világvége eljövetele” elnevezésű csomagokban olyasmiket találunk, mint személyazonosító igazolványok, jegyzettömbök, szardíniakonzervek, egy üveg vodka, kötél, szappan és más hasznos felszerelések. A csomagok nagyon népszerűek: már több mint ezret értékesítettek belőlük.

Világvégecsomag Tomskból. (RIA Novosti / Yakov Andreev)

Az ukrán boltosok is hasonló végítélet-csomagokat árulnak. Az alkohol itt is fontos felszerelésnek számít, ezért a boltosok pezsgőt adnak a hölgyeknek és vodkát az uraknak. De vannak a készletekben túlélőkések, gyorsfőzésű tészta, sampon, szappan, kötél, gyufa és gumióvszer.

Ugyanakkor a vállalakozók nem csak a világvége felszerelések eladásával próbálnak profitot csinálni az apokalipszis hype-ból. Az egyik ukrán cég a pokolba vagy a mennybe szóló utazási ajánlatokkal állt elő december 21-ére, azt ígérve minden pénzt visszatérítenek, ha valaki „nem jut el mennybe vagy a pokolba”. Egy mennyország-túra kicsivel több, mint 3000 forintba kerül, míg egy pokoli utazás már drágább, közel négyezret kóstál. Az ügynökség szerint azért van árkülönbség, mert egy pokoli utazás nagyobb szórakozást ígér.

Utazási ajánlat - pokupon.ua

Míg az ukrán utazási iroda ajánlata, legalábbis a mögötte álló cég szerint csak poén, addig például Oroszországban sokkal komolyabb dolgokra is be lehet fizetni. Nizhny Novgorodban megváltás-utat kínálnak egy bárkára 80-150 ezer rubelért, azaz fél-egymillió forintért.

A kocsmák és éjszakai klubok is készülnek a világvégére a maguk módján. Tematikus bulikat szerveznek és például „Emlékmás” nevű koktélokat kínálnak, ami annyira alkoholos, hogy az ígéret szerint „visszaemlékszel az egész életedre”.

De az apokalipszis hisztéria nem csak a volt Szovjetunió sajátossága. Franciaországban a hatóságoknak le kellett zárniuk egy hegyet, amiről a világvége várók úgy tartják, az egyetlen biztonságos hely lesz december 21-én. Mexikóban és Guatemalában a maja naptár születési helyén is különböző utazási ajánlatokkal csábítják az embereket.

Maja naptár - RIA Novosti / Sergey Yolkin

Eközben Oroszországban a hatóságok egyre negatívabban fogadják az új őrületet. A Vészhelyzeti Minisztérium nem számít globális kataklizmára a közeljövőben, mondta  pénteken Vladimir Puchkov, az EMERCOM vezetője – hozzátéve: akik nagyon félnek, nyugodtan hívják a minisztérium segélyvonalát, ahol beszélhetnek aggodalmaikról.

Genandy Onishenko tisztifőorvos sokkal keményebb álláspontot képvisel. Elmondta, mindazok, akik a világvégét hirdetik, börtönbe kerülnek. „Ez közvetlenül hatással van az emberek egészségére”. A Duma hivatalos levelet küldött a médiának, hogy hagyják abba a világvége hirdetését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.