Legyen tele a spájz

Felkészülni a váratlanra: túlélő-forgatókönyv a kritikus 72 órára

Az állítólagos maja apokalipszis miatt a világ számos pontján kezdtek az emberek őrült készülődésbe, hogy valahogyan biztosítsák a túlélésüket. A ma.hu kidolgozta a szükséges forgatókönyveket a világvégére történő felkészüléshez.

2012.12.09 11:50Konrád - ma.hu
Jól fogynak a túlélő-csomagok Oroszországban

Oroszországban és Ukrajnában a boltok ezerszám adják el a túlélőkészleteket, Amerikában pedig egyre több ember csatlakozik a prepperek (készülők) amúgy sem kicsi táborához. Noha egyáltalán nem biztos, hogy bekövetkezik a világvége, ráadásul arról is megoszlanak a vélemények, mi fog történni december 21-én, az emberek mégis igyekeznek felkészülten várni a végítéletet. Természetesen, minden lehetőségre nem lehet felkészülni, de apokalipszis ide vagy oda, egyáltalán nem bolondság, ha valaki előre összeállít egy túlélő készletet.

A váratlan helyzetekre való felkészülés igen hasznos elfoglaltság. Természetesen atombunkert építeni a kert végébe némileg túlzás, de sajnos előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor a "jobb félni, mint megijedni" elv érvényesül. A leggyakoribb ok, amiért valaki készleteket kezd felhalmozni, az a természeti katasztrófáktól való félelem. Magyarország ebből a szempontból szerencsés helyzetben van, a Kárpát-medencét ritkán sújtja komolyan a természet dühe.

Vannak azonban olyan területei a világnak, ahol bizony szükségessé válhat a létfontosságú dolgok felhalmozása, hogy egy hurrikán, földrengés vagy szökőár után az ember képes legyen túlélni, amíg a hatóságok rendet nem tesznek, és az élet vissza nem tér a normális körforgásba. Megkülönböztethetünk, rövid, közép illetve hosszú távú felkészülést.

A kritikus 72 óra

Rövidtáv alatt a 3 naptól egy hétig terjedő időintervallumot értjük. Egy nagyobb természeti katasztrófa esetén többnyire nincs szükség ennél hosszabb időre, hogy az állam visszaszerezze a kontrollt az érintett területek felett. A felkészüléskor egy olyan helyzetet kell szem előtt tartani, amikor előfordulhat, hogy az ember napokra elszakad a külvilágtól.

A túlélőkészlet összeállítsa során a két legfontosabb dolog, amire oda kell figyelni, a megfelelő mennyiségű élelem és a tiszta víz. Természetesen, ha valaki folyamatos gyógyszeres ellátásra szorul, akkor ezen medicinák tartalékolása is létfontosságúvá válik. Elsőként a vízről kell gondoskodni, aminek mennyiségét a következőképpen kell kiszámolni: személyenként 4 liter víz képes fedezni a folyadék-beviteli, a főzési és az alapvető higiéniai igényeket. Ha vannak háziállataink, akkor számukra is raktározzunk el vizet. A tárolás akár üdítős vagy ásványvizes palackokban is történhet, de ezek idővel mérgező anyagokat bocsáthatnak ki, ezért a vizet időnként cserélni kell.

Élelmiszerből olyat válasszunk, ami sokáig eláll, magas a tápértéke és az ember élvezettel fogyasztja. Nagyjából mindenki tisztában van saját, illetve közvetlen hozzátartozóinak táplálékigényével, de mivel katasztrófahelyzetben előfordulhat, hogy a szokásosnál több energiát használunk el, érdemes kicsit rászámolni.

Hogyan kell túlélni?

Pokol vagy mennyország jön?

Az interneten rengeteg útmutató létezik, amiben leírják, miből álljon egy ilyen túlélőkészlet. Ezeket érdemes tanulmányozni és kiegészíteni a saját körülményeink ismeretében. Amit mindenképpen érdemes a csomagba tenni: meleg, illetve vízhatlan ruházat, elsősegélydoboz, egy zsebkés, rádió, elemlámpa, tartalék elemek, síp vagy bármi más eszköz, amivel jelezni lehet, gyufa, a személyi okmányok és másolataik, tisztasági csomag, szemeteszsák, toll, ceruza, papír, némi készpénz és apró, családtagokról készült fénykép és a legfontosabb telefonszámok listája.

Természetesen még sokféle dolgot összeválogathatunk, a fontos az, hogy könnyen hozzáférhető helyen tároljuk. Érdemes mindent úgy csomagolni, hogy ha a szükség úgy hozza, szállítható is legyen, ha esetleg el kell hagynunk a lakhelyünket. Ez sajnos korlátozza a bepakolható dolgok mennyiségét, a csomagunk nem lehet nagyon súlyos, mert előfordulhat, hogy hosszabb távon kell cipelnünk.

Tartsuk észben, hogy a nehéz helyzetben a morálon sokat javít a meleg étel, ezért ha van lehetőség, igyekezzünk megfőzni az ennivalónkat. Ugyanígy sokat dobhat a kedélyállapotunkon, ha víz helyett mondjuk teát fogyasztunk, de már egy tábla csokoládé is segíthet átvészelni a nehéz pillanatokat. Katasztrófa esetén többnyire van tennivaló, mégis érdemes lehet könyvekkel vagy játékokkal felkészülni, mert az unalom a legrosszabb dolog, ami ilyen helyzetben történhet velünk.

Aki sokat utazik autóval, jól teszi, ha a csomagtartóban is elhelyez egy kisebb csomagot arra az esetre, ha hosszabb időre a kocsiban reked. Némi élelmiszer, ivóvíz, egy-két pokróc, egy zseblámpa; ezek nem foglalnak el túl sok helyet, de bármikor életet menthetnek.

Ha van lehetőségünk, összeállíthatunk több csomagot is. Egy hátizsákba berakhatjuk a legszükségesebbeket, egy nagyobb csomagba pedig a kiegészítő felszerelést, amit csak akkor viszünk magunkkal, ha képesek vagyunk rá; mondjuk, ha autóval keresünk biztonságos helyet magunknak. Ide már tehetünk főzőedényeket, kempingfőzőt, térképet, szerszámokat, kötelet, túlélést segítő könyveket, sátrat, hosszabb időre elegendő élelmiszert és más hasznos eszközöket.

Kell egy csapat?

Ha a hirtelen bekövetkező katasztrófa vagy más, az életünket gyökeresen megváltoztató esemény hatásai nem néhány napban mérhetőek, akkor jön jól, ha az ember közép vagy hosszú távra is felkészült. Erről szól majd a következő írásunk, kísérje figyelemmel!

Fontos: Tisztelt Olvasóink!

A ma.hu szerkesztőségének világvégével kapcsolatos írásai nem a megjósolt december 21-ei apokalipszisre vonatkoznak, sőt, konkrétan egyetlen világvége-jóslathoz sem kapcsolódnak, egyik írásunkkal sem szeretnénk pánikot kelteni, viszont tisztában vagyunk azzal, hogy váratlan helyzetek bármikor előfordulhatnak, ezért szedjük csokorba a törvényileg meghatározott Minősített időszakok esetén hasznos információkat és teendőket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.