Vajon valóra válik a sci-fi?

Eljöhet a majmok bolygója?

Kutatók egy csoportja szerint óvakodni kellene a vadállatok emberszerűvé tételétől, nehogy megvalósuljon a Majmok bolygója film története.

2011.07.23 13:51Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Új, restriktív szabályok létrehozására és alkalmazására buzdítja a kutatói világot tudósok egy csoportja. Véleményük szerint az úgynevezett hármas kategóriájú kísérleteket, melyek igen erős etikai aggályokat vetnek fel, teljes mértékben tiltani kellene. Ilyenek például a főemlősökkel, különösen az emberi jegyeket mutatókkal, azaz az emberszabású majmokkal való kísérletek, melynek során úgy manipulálják az állatok agyi és egyéb hangképző szerveinek felépítését, hogy képessé váljanak egyfajta beszédre.

Jelenleg az utóbbiakkal, beleértve a csimpánzokat is, folytatott ilyen jellegű kutatások számos országban, többek között Nagy-Britanniában is törvényen kívülinek számítanak. Ugyanakkor az Egyesült Államok törvényei nem tiltják az efféle kísérletezést, így a veszély valós. Legalábbis Thomas Baldwin, a brit Orvosi Tudományok Akadémiájának (Academy of Medical Sciences) egyik tagja szerint. A professzor és csoportja hozta létre azt a tanulmányt, mely a "Majmok bolygója" bekövetkeztének realitását vizsgálta. Baldwin úgy véli, hogy ennek eshetőségét komolyan kell(ene) venni.

"Megvan annak veszélye, hogy amennyiben elegendően nagy számú emberi agysejtet ültetünk főemlősök agyába, akkor azokat valamilyen olyan lényekké alakítjuk át, melyek bizonyos tekintetben jellegzetesen emberi jegyeket fognak magukon hordozni. Például beszélni tudnak, vagy valamilyen más, emberre jellemző módon alakítanak ki kontaktust velünk és egymással" - tette közzé félelmét a kutató egy Londonban tartott előadásán.

Az Egyesült Államokban már át is hágták ezt az etikai határt, többször is fecskendeztek emberi, embrionális őssejteket egérembriókba, abból a célból, hogy azok szervezete kifejlődve emberi szerveket "gyártson". Mivel az egér sejtjei gyorsabban növekedtek az emberi sejteknél, ezért az embrióknak csak egy egészen kis része vált "emberivé". A jelenség azonban létezik, és a jövőben sokkal nagyobb horderejűvé válhat, ha nem fordítunk rá kellő figyelmet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.