A Kárpát-medencében nincs mitől félni

Két hét múlva világvége - Ön felkészült már?

Sokak szerint 2012. december 21-én eljön a világvége, ahogy azt a maják már évszázadokkal ezelőtt megjósolták. Mások szerint viszont nem történik majd semmi. Mégis érdemes felhalmozni némi tartalékot...

2012.12.07 12:50Konrád - ma.hu

A világvége jóslatok egyáltalán nem ritkák. Rengeteg vallás, szekta, próféta és parafenomén állítja, hogy előbb vagy utóbb eljön az emberiség végpusztulásának pillanata. Legyen szó Nostradamusról vagy Agnes Nutter boszorka szép és pontos próféciáiról, úgy tűnik, az emberek egy része szeret hinni az apokalipszisben. A következő esedékes világvége dátumot az ősi maja civilizáció naptárából vezették le.

A maja civilizáció virágkorát az i.sz. 250 és 900 között élte Közép-Amerikában, birodalmuk a mai Mexikó déli részétől nagyjából Honduras nyugati részéig terjedt ki. Rendkívül fejlett civilizáció volt, kifinomult csillagászati rendszerrel és naptárakkal. Teleszkópok nélkül, puszta szemmel hajtottak végre igen pontos számításokat. A maja csillagászok például rendkívül pontosan számították ki a holdhónapot, és nem utolsó sorban elkészítették azt a naptárat, ami miatt sokan úgy vélik: az emberiségnek már csak két hete van hátra, hogy megbánja bűneit.


A maja baja

Az ominózus naptár az úgynevezett Hosszú Számítás, amit valamikor i.e. 355 körül állítottak fel. A kalendárium kezdő dátuma 0.0.0.0.0. ami a mi naptárunk szerint i.e. 3114 augusztus 11. A Hosszú Számítás 2012. december 21-én éri el a 13.0.0.0.0 dátumot, amikor is a naptár véget ér. Az, hogy mi történik majd ekkor, senki sem tudja.

A földhözragadt emberek úgy hiszik a saját birodalmuk bukását megjósolni képtelen maják ugyanazt tennék két hét múlva amit a modern ember tesz mikor január elsején kijózanodik: elővesz egy új naptárat. Azt sem szabad elfelejteni, hogy míg mi a tízes, addig a maják a húszas számrendszert használták. Emiatt a maja naptárat a következőképpen kell értelmezni: A 0.0.0.0.1 egy napot jelent, a 0.0.0.1.0 húsz napot míg az 1.0.0.0.0 nagyjából négyszáz évet. Tehát ha december 21-én 13.0.0.0.0-on áll majd a naptár, akkor eszerint az elv szerint még folytatódnia kell egészen húszig és akkor nullázódni.

Porból születnek a csillagok is - NASA


Milyen típusú világvége jön?

De tegyük fel, hogy valóban eljön a világvége. Mi fog történni? Nos, a végítéletben az a jó, hogy a lehetőségek száma végtelen. Talán a zombi apokalipszis jön el? Vagy valaki rátenyerel a  piros gombra, és elkezdenek potyogni az atombombák? A természet lázad fel ellenük katasztrófák képében? Aszteroida csapódik be? UFÓ invázió jön? Kiadnak egy újabb szerelmes tinivámpír sorozatot? Vagy egyszerűen felrobban a Föld?

Sajnos ennyi lehetőségre nehéz egyszerre felkészülni, de azért pár dolgot érdemes észben tartani. Bár az erőszakos eseményeknek se szeri se száma a világon, jelenleg nincs a hidegháborúhoz hasonló kiélezett politikai helyzet, ami miatt elképzelhető lenne két atomhatalom egymásnak ugrása. A “gonosz tengelyének” országai, bármekkora is a „hiszti” körülöttük, fényévekre vannak még attól, hogy atomfenyegetést jelentsenek. A nagyhatalmak mostanában nem akarják olyan nyíltan átvágni egymás torkát, és bár India és Pakisztán régóta acsarognak egymásra, mégsem valószínű, hogy mostanában kezdenének atomot hajigálni. Elmondható hát, hogy egy termonukleáris háború réme nem fenyegeti közvetlenül az emberiséget.

Az orosz esküvőszervező cégek profilt váltottak és már világvége csomagokat árulnak...


A Kárpát-medence előnye

Természeti katasztrófák tekintetében Magyarország remek földrajzi helyzetben van. A balatoni horgászok nem emlékeznek vissza nagyobb méretű cunamira, hatalmas gleccserek sem indulnak meg a Normafáról, a földrengés ritka, árvíz éppenséggel lehet, de ahhoz már nagyjából minden ártéri ingatlanhoz olcsón hozzájutó ember hozzászokott, a vulkáni tevékenység elenyésző, és hurrikánok vagy tornádók sem csapnak le a Kárpát-medencére. Ráadásul mind vízben, mind termőföldben elég jól állunk, szóval ha a világ többi része el is pusztul, itt az élet mehet tovább.

Egy UFO invázió sem feltétlenül jelent nagy problémát, lévén Hollywood már bebizonyította, bár az idegenek minden téren fejlettebbek nálunk, mégis mindig az emberek győznek. Viccet félre téve, van, amire fel lehet készülni, és van, amire nem.

Vásároljunk be mi is!

Azt semmiképp se felejtsük, hogy december 21-e közeledtével még azoknak is kell némi előkészületet tenniük, akik egyébként nem hiszen abban, hogy a világvége eljön. A pánik és a tömeghisztéria természeténél fogva gyorsan továbbterjed, és bár áruhiányra nem nagyon kell számítani, érdemes lehet jó előre bevásárolni pár szükséges dolgot, hogy ha mégis sokan rohamoznák meg az áruházakat december közepén, legalább ne kelljen a tömegben tolongani.  

A legszükségesebb élelmiszerek, gyógyszerek beszerzése egyébként sem olyan rossz ötlet, ha lehetősége van az embernek némi tartalékot felhalmozni, az bármikor jól jöhet. Figyelni kell a híradásokat, tájékozódni a helyzetről. Ugyan hazánkban ritkán vezetnek be szükségállapotot, azért a magyarok is bebizonyították: képesek halálra taposni egymást akár egy akciós trappista sajtért is.

A ma.hu feszülten figyel az elkövetkező két hétben, hogy olvasóival együtt felkészülten várja az apokalipszist.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.