Újra együtt az ősrégi ivócimborák

Közel már a világvége

Hamarosan beköszönt a világvége - szerencsére csak a mozikban, legalábbis egyelőre.

2012.10.21 10:35

Edgar Wright rendező ugyanis elkezdte a The World's End című filmjének forgatását, amely trilógiává egészíti ki a Haláli hullák hajnalával megkezdett és a Vaskabátokkal folytatott sorozatot.

Ha Edgar Wright rendez, a két főszereplő természetesen Simon Pegg és Nick Frost, akik, ki hinné, ősrégi ivócimborákat alakítanak. A történet szerint a két cimbora és barátaik hajdanán eposzi méretű tivornyát zavartak le a Világvége nevű hírhedt kocsmában, és a cselekmény elején elhatározzák, hogy megismétlik az egykori bravúrt. A pia gyorsan fogy, ám hőseink csakhamar rádöbbennek, a tét nem csupán az, hogy heveny alkoholmérgezés nélkül megérjék a másnapot, hanem nem kevesebb, mint az emberiség sorsa forog kockán.

Az alkotók nem árulják el, hogy milyen katasztrófa fenyegeti az emberiséget, csupán annyit közölnek, hogy ezúttal a társadalmi science fiction műfaj szabályait készülnek a talpáról a feje tetejére állítani, ahogy tették korábban a zombifilmmel (Haláli hullák), majd a misztikus thrillerbe oltott akciófilmmel (Vaskabátok).

Szerencsére nem kell megvárni a világvégét, ha Simon Pegget akcióban akarjuk látni, mert hamarosan visszatér az új Star Trek jó humorú fedélzeti mérnökeként, szintén jelentős részt vállalva az emberiség megmentéséből.


Edgar Wright  még csak harmincas évei közepét tapossa, de már olyan gazdag műveinek listája, mint egy veterán filmesnek. Hazájában, Angliában először a kultikus Spaced című sitcommal szerzett hírnevet, ezt követte a Haláli hullák hajnala (Shaun of the Dead) című romantikus zombikomédia, majd a Vaskabátok (Hot Fuzz) című akcióvígjáték. Wright bizonyítani vágyó filmrajongóból néhány év alatt sikerfilmeket készítő filmrajongóvá nőtte ki magát.

Az angliai Somersetben nőtt fel, első opuszát 14 évesen készítette egy Super 8-as kamerával. Címe: Rolf Harris Saves the World (RH megmenti a világot). Később még számos rövidfilmet készített Video 8-as kamerájával, amelyet egy versenyen nyert I Want to Get Into the Movies (Filmezni akarok) című animációs filmjével.

Húszéves volt, amikor elkészítette a Fistful of Fingers (Egy marék ujj) című spagettiwestern-paródiáját, amelynek helybeli srácok voltak a szereplői. A szokatlan alkotást néhány mozi bemutatta, s ennek folyományaként Wrightot tárt karokkal fogadta a Paramount Comedy Channel, ahol vicces szkeccseket rendezett. Ekkor alapozta meg tartós barátságát és munkakapcsolatát kedvenc színészeivel, Simon Peggel és Jessica Hynesszal.

Húszas évei elején a BBC-nek is rendezett szórakoztató műsorokat. Országos ismertségre akkor tett szert, amikor két évadot rendezett a Spaced című sitcomból a Channel 4 számára. A Simon Pegg és Jessica Hynes főszereplésével készült produkció kultikus rangot ért el, számos díjjal tüntették ki, a DVD-megjelenés alkalmából pedig Wright és két sztárja amerikai körúton is részt vett.

A sorozat sikerének köszönhetően zöld utat kapott a Haláli hullák hajnala, amelyet Wright Peggel írt és rendezett. A film hatalmas kritikai sikert aratott, rangos díjakat nyert, a Time magazin beválogatta minden idők 25 legjobb horrorfilmje közé, és az élőhalottas mozi atyja, George Romero arra ragadtatta magát, hogy kijelentette: ez a kedvenc zombifilmje.
A Vaskabátok volt Wright és Pegg következő nagy dobása, amelyet megint csak együtt írtak és rendeztek. A film 21 millió fontot hozott Angliában, 90 millió dollárt világszerte, elnyerte a National Movie Awardot és az Empire magazin díját, mindkettőt legjobb vígjáték kategóriában.

Wright nem csupán a nézők körében lett népszerű, felfigyeltek rá a kollégái is. Quentin Tarantino és Robert Rodriguez felkérték, hogy a Grindhouse-hoz készítse el a Don?t című ál-előzetest, Peter Jackson és Steven Spielberg pedig bevonták a The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn című film forgatókönyvének megírásába.

Wright jelenleg a The World?s End című produkción dolgozik (a Guardian találgatása szerint vicces apokalipszis várható), ez a harmadik közös munkája Peggel. Előkészületben van a Marvel Studios égisze alatt készülő képregény-adaptáció, az Ant-Man, valamint a Working Title produkciója, a Baby Driver, amelyről a rendező annyit árult el, hogy musicalbe oltott akciókrimi lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.